Prodaju mora odobriti sud

Kako na siguran način kupiti imovinu u stečaju?

AnalizaIzdvajamoPoslovanjeStečaj

1.4.2023 14:22 Autor: Ljiljana Begović 23

Kako na siguran način kupiti imovinu u stečaju? Kako na siguran način kupiti imovinu u stečaju?
Kada se kompanija u Srbiji stavi pod stečaj to znači da je u finansijskim problemima i da je stečajni upravnik imenovan od strane suda... Kako na siguran način kupiti imovinu u stečaju?

Kada se kompanija u Srbiji stavi pod stečaj to znači da je u finansijskim problemima i da je stečajni upravnik imenovan od strane suda da preuzme kontrolu nad imovinom preduzeća i da je proda.

Za poslovne subjekte koji žele da steknu imovinu kompanije u stečaju proces može biti složen i zahteva pažljivo planiranje i odgovarajuću pažnju prilikom pregleda poslovnih knjiga.

Pravnici advokatske kancelarije Stojković Advokati kažu da je pri kupovini imovine u stečaju pre svega važno identifikovanje specifične imovine koju kupac želi.

“To može uključiti opipljivu imovinu, kao što su nekretnine, zalihe ili oprema, kao i neopipljivu imovinu, kao što su patenti, zaštitni znaci ili intelektualna svojina. Važno je obaviti temeljnu proveru poslovnih knjiga kako biste bili sigurni da je imovina koju želite slobodna i bez ikakvih ograničenja, založnih prava ili drugih pravnih zahteva. To može uključiti pregled inventara stečajnog upravnika, pretragu prava svojine i učešće u pregovorima sa stečajnim upravnikom kako biste rešili bilo kakve sporne situacije koje se odnose na imovinu”, objašnjavaju advokati.

Kao naredni korak u procesu kupovine imovine u stečaju naši sagovornici predlažu angažovanje advokata ili nekog drugog profesionalnog savetnika koji će pomoći kupcu da sastavi i dostavi ponudu primaocu.

“Ponuda bi trebalo da uključuje detaljan opis imovine koju želite da kupite, cenu koju ste spremni da platite i sve druge uslove transakcije. Primalac će pregledati sve dostavljene ponude i može zatražiti dodatne informacije ili pojašnjenja pre donošenja odluke. Primalac takođe može da pregovara sa ponuđačima kako bi pojasnio uslove ili rešio bilo kakva otvorena pitanja koja se odnose na imovinu”, navode pravnici iz kancelarije Stojković Advokati.

Stambeni kredit za kuću
Foto: Unsplash.com

Ipak, pre dostavljanja ponude, prema njihovim rečima, važno je sprovesti detaljan proces dubinske analize kako bi kupac bio siguran da je imovina koju želi da kupi slobodna od bilo kakvih opterećenja, založnih prava ili drugih pravnih zahteva.

To može uključivati pregled inventara imovine primaoca, sprovođenje pretrage naslova i pregovore sa primaocem kako biste pojasnili bilo kakva otvorena pitanja ili sporove koji se odnose na imovinu.

Pregovaranje o transakciji imovine u stečaju

Kada primalac prihvati ponudu kupca, sledeći korak je pregovaranje o uslovima transakcije. To može uključivati pregovaranje o ceni kupovine, uslovima plaćanja i bilo kojim drugim uslovima.

“Važno je da se u ovim pregovorima deluje u dobroj veri i da se sa primaocem radi na postizanju međusobno prihvatljivog sporazuma. U Srbiji prodaja imovine firme pod stečajem mora biti odobrena od strane suda koji nadgleda postupke stečaja. Kada se uslovi transakcije pregovore stranke će morati da podnesu zahtev sudu za odobrenje. Sud će pregledati zahtev i može zatražiti dodatne informacije ili pojašnjenja pre donošenja odluke. Ako sud odobri transakciju stranke mogu nastaviti sa prodajom imovine”, kažu advokati.

Nakon što je sud odobrio transakciju, finalni korak je završetak prodaje imovine. Ovaj proces može uključivati prenos vlasništva nad imovinom, dobijanje potrebnih dozvola ili licenci i ispunjavanje svih drugih zahteva transakcije.

Važno je osigurati da su svi potrebni dokumenti potpisani i da su sve obavezne uplate izvršene pre završetka transakcije.

“Kupovina imovine od firme koja je pod stečajem u Srbiji može biti složen i izazovan proces. Zahteva pažljivo planiranje, temeljnu analizu i stručne savete pravnih i finansijskih stručnjaka kako bi se osiguralo da se transakcija sprovede na način koji štiti interese kupaca“, zaključuju advokati.

 • Tina

  1.4.2023 #1 Author

  Kod kupovine takve imovine stvarno treba sve dobro proveriti

  Odgovori

 • STRAHINJA

  1.4.2023 #3 Author

  Steta sto odu na dobos za sitno

  Odgovori

 • CUPKA

  1.4.2023 #5 Author

  Treba biti obazriv.

  Odgovori

 • NATI29

  2.4.2023 #6 Author

  Korisne informacije

  Odgovori

 • LJUBIŠA

  2.4.2023 #7 Author

  Samo oprezno.
  Nikada se ne zna koji problem može
  da ispliva.

  Odgovori

  • NINICA

   2.4.2023 #8 Author

   Složila bih se da treba biti oprezan

   Odgovori

 • MARA

  2.4.2023 #9 Author

  Bilo bi pametno angazovati dobrog advokata…

  Odgovori

 • BRANA19

  2.4.2023 #10 Author

  Koristice informacije svakako.

  Odgovori

 • MARKO7

  2.4.2023 #11 Author

  Jako korisne informacije

  Odgovori

 • LUKA

  2.4.2023 #12 Author

  Samo oprezno

  Odgovori

 • BOJANA

  2.4.2023 #13 Author

  Treba biti obazriv.

  Odgovori

 • MADMAX

  2.4.2023 #14 Author

  Kada notari budu odgovarali za svoje propuste ličnom imovinu onda možda bude ok.

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  2.4.2023 #15 Author

  Hvala, ovo mi je bilo od koristi.

  Odgovori

 • MIKA13

  2.4.2023 #16 Author

  Narod treba biti oprezan kod takve kupovine

  Odgovori

 • VILENJAK

  2.4.2023 #17 Author

  Treba biti oprezan, država se uvek ograđuje.

  Odgovori

 • SNEZANA

  2.4.2023 #18 Author

  Opreznost mora postajati

  Odgovori

 • Milisavka

  2.4.2023 #19 Author

  Država se uvek ogradjuje

  Odgovori

 • GOCA BG

  2.4.2023 #20 Author

  Sve proveriti sa advokatom sest puta pa tek onda preci na kupoprodajni deo…

  Odgovori

 • Boba3

  2.4.2023 #21 Author

  Uzmu se dva dobra advokata sa vezama i kupi se lagano, podelite procenat i to je to

  Odgovori

 • VOJKAN

  3.4.2023 #22 Author

  Čim je imovina u stečaju odavno je nju već neko kupio

  Odgovori

 • Mila

  3.4.2023 #23 Author

  Kupoprodajni ugovor ne overavaju notari, jer nako kupoprodaje sledi rešenje suda kojim se utvrđuje da je prodaja izvršena, a to tešenje je pravni osnov za upis promena u registar.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...