Beograd, Novi Pazar i Požarevac pri dnu liste po efikasnosti

U 2021. godini broj zahteva za građevinske dozvole povećan 20 odsto

InvesticijeNekretnineNovacSrbija

25.5.2022 10:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

U 2021. godini broj zahteva za građevinske dozvole povećan 20 odsto U 2021. godini broj zahteva za građevinske dozvole povećan 20 odsto
Druga godina pandemije korona virusa nije omela aktivnosti građevinskog sektora. Tako je u 2021. godini gradovima i opštinama podneto 138.890 zahteva za dozvole za... U 2021. godini broj zahteva za građevinske dozvole povećan 20 odsto

Druga godina pandemije korona virusa nije omela aktivnosti građevinskog sektora. Tako je u 2021. godini gradovima i opštinama podneto 138.890 zahteva za dozvole za gradnju, što je za 22.000, odnosno petinu više nego u prethodnoj godini, pokazuje analiza Saveza za imovinu i investicije Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Efikasnost samouprava je ostala nepromenjena, te su one pozitivno rešile 85 odsto zahteva. 

S druge strane, širenje virusa jeste uticalo na poštovanje zakonskih rokova zbog češćeg i dužeg odsustva službenika.

Najviše se kasnilo sa izdavanjem upotrebnih dozvola – u proseku devet dana duže u odnosu na zakonski rok, za građevinsku dozvolu se čekalo četiri dana duže, a prekoračenje za izdavanje lokacijskih uslova bilo je u proseku pet dana, kaže se u saopštenju NALED-a.

„Kašnjenja su zabeležena u čak 50 odsto gradova i opština dok je u 2020. godini ovaj problem imalo 15 odsto gradova i 12 odsto opština. Pandemija je jedan od razloga, ali i problem nedovoljnih tehničkih kapaciteta i nedostatka kadrova, s obzirom na to da  su u njihovoj nadležnosti i poslovi ozakonjenja objekata i konverzije prava korišćenja u pravo svojine nad zemljištem.  Pojednostavljenje i digitalizacija postupaka legalizacije i konverzije, po uzoru na reformu izdavanja eGrađevinskih dozvola, kao i omogućavanje konverzije bez naknade, sigurno bi doprineli rešavanju problema sa kojim se država suočava dugi niz godina“, objašnjava Tanja Vukotić Marinković, potpredsednica Saveza za imovinu i investicije u NALED-u i registrator u APR-u koji upravlja sistemom za podnošenje elektronskih zahteva.

U 2021. godini elektronska građevinska dozvola se izdavala u proseku za devet dana (osam dana u opštinama i 10 u gradovima), a upotrebna za 14 dana, u situacijama kada investitor podnese ispravan zahtev. 

Izazov i dalje predstavljaju situacije u kojima se zahtevi vraćaju na tzv. usaglašavanje. U proseku, svaki deseti zahtev nije ispunjavao formalne uslove (13,9 odsto u gradovima i 9,1 odsto u opštinama). Do usaglašavanja može doći jer investitor nema sve papire, ali to su i slučajevi koji mogu ukazati na koruptivne radnje službenika. Najveći procenat „dorade“ zahteva zabeležen je u velikim gradovima.

Ko je najuspešniji, a ko na začelju tabele

Prema novoj metodologiji NALED-a koja u obzir uzima ne samo efikasnost u rešavanju zahteva, već i broj službenika kojim lokalna samouprava raspolaže, najuspešniji gradovi u izdavanju dozvola su Novi Sad, Sombor, Sremska Mitrovica, Šabac i Kragujevac, dok se među opštinama sa više od 500 zahteva ističu Surčin, Sopot, Kovin, Beočin i Novi Bečej. Na začelju tabele su Bor, Novi Pazar, Zaječar, Jagodina i Beograd, a kod opština Zvezdara, Stara Pazova, Pećinci, Bačka Palanka i Vračar. 

Slika se bitno menja ukoliko se izuzme odnos broja službenika i zahteva koje svaki od njih obradi, budući da nije lako utvrditi koji broj od onih koji su ovlašćeni za rad u elektronskom sistemu za izdavanje dozvola zaista na tome i radi. Na čelu liste gradova u tom slučaju su Sremska Mitrovica, Čačak, Kruševac, Kikinda i Vršac, a na začelju Beograd, Valjevo, Zrenjanin, Novi Sad i Novi Pazar. Slično je i kod opština – prvi su Svilajnac, Novi Bečej, Kovin, Ćuprija i Tutin, a poslednji Stara Pazova, Zvezdara, Zemun, Čukarica i Pećinci. 

I po novoj i po staroj metodologiji pojedini gradovi i opštine su pri dnu tabele i evidentno imaju problem sa izdavanjem dozvola. Kod gradova to je pre svega Beograd, a tu su i Novi Pazar i Požarevac, a kod opština to su gradske opštine Zvezdara, Savski venac, Vračar, Čukarica, ali i Stara Pazova i Pećinci pa je pitanje za njih kada i kako će da unaprede svoju poziciju.

S druge strane, uvek u vrhu su Sremska Mitrovica, Sombor, Šabac, Čačak i Kruševac kod gradova, a Kovin, Novi Bečej i Inđija kod opština. Direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević ističe da NALED pruža podršku gradovima i opštinama u svom članstvu da unaprede efikasnost kroz organizaciju obuka, mentoring i savetovanje, a takođe na osnovu njihovih sugestija priprema predloge za unapređenje propisa u ovoj oblasti i softvera za izdavanje dozvola.

 • STRELAC

  25.5.2022 #1 Author

  Ovo bas i nije pohvalno,s obzirom da se svojevremeno tadasnja ministarka resornog ministarstva toliko hvalila da je mnogo ubrzana i pojednostavljena procedura za izdavanje dozvola.

  Odgovori

 • TINA

  25.5.2022 #2 Author

  To je posebna tema

  Odgovori

 • NINO

  26.5.2022 #3 Author

  Isto toliko je i povecana bespravna gradnja, kojoj niko ne moze stati na put.

  Odgovori

 • SNEZANA

  26.5.2022 #4 Author

  Samo neka se gradi

  Odgovori

 • GOCA BG

  30.5.2022 #5 Author

  I treba da se gradi,ali po zakonu…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...