I ovog puta ponuđena atraktivna kamata od pet odsto

U Severnoj Makedoniji emitovana druga emisija „građanske obveznice”

NovacRegion

18.10.2023 14:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Severnoj Makedoniji emitovana druga emisija „građanske obveznice” U Severnoj Makedoniji emitovana druga emisija „građanske obveznice”
Ministarstvo finansija Severne Makedonije objavilo je prospekt za drugu emisiju „građanske obveznice“ u iznosu od 600 miliona denara (oko 10 miliona evra), sa rokom... U Severnoj Makedoniji emitovana druga emisija „građanske obveznice”

Ministarstvo finansija Severne Makedonije objavilo je prospekt za drugu emisiju „građanske obveznice“ u iznosu od 600 miliona denara (oko 10 miliona evra), sa rokom dospeća od dve godine. 

Kako se navodi u saopštenju tog ministarstva, građani od danas do 6. novembra imaju mogućnost da upišu „građanske obveznice“, za koje je „i ovog puta ponuđena atraktivna kamata od pet odsto“, kao i za prvu emisiju, prenosi Beta.

„Minimalni iznos koji će građani moći da ulože u ovaj inovativni finansijski instrument je 10.000 denara. Rok dospeća je dve godine i donosiće imaocu obveznice ukupan prinos od 10 odsto“, precizira se.

Dodaje se da se zainteresovani za upis „građanskih obveznica“ mogu obratiti na šalterima banaka gde će podneti zahtev za učešće na aukciji, koja će biti održana 7. novembra.

Ministarstvo finasija Severne Makedonije prospekt za drugu emisiju „građanske obveznice“ objavilo je nakon uspeha prve emisije „građanske“ (polovinom jula) i „zelene“ obveznice (početkom oktobra).

„Nakon uspešne prve emisije građanskih obveznica, za koju su građani izrazili veliko interesovanje, danas na tržištu objavljujemo drugu emisiju. Građani su prepoznali svoj interes za ovaj instrument i očekujemo da ćemo i ovog puta imati uspešno sproveden proces izdavanja građanske obveznice“, rekao je ministar finansija Severne Makedonije Fatmir Besimi.

Kako je istakao Besimi u pisanoj izjavi, ovaj instrument će biti dostupan na tržištu građanima u kontinuitetu i njegovo Ministarstvo će ubuduće nastaviti sa izdavanjem novih emisija građanskih obveznica.

„Na prvoj aukciji građanskih obveznica građani su pokazali dvostruko veće interesovanje od iznosa koji je objavljen u prospektu i upisano je građanskih obveznica u vrednosti 1,45 milijardi denara“, piše u saopštenju Ministarstva finansija Severne Makedonije.

Ministarstvo finasija Severne Makedonije je ove godine pored „građanske obveznice“, kao nov proizvod na tržištu uvelo i „zelenu obveznicu“, za koju je, takođe, na prvoj aukciji, bilo veliko interesovanje investitora.

„Građanske i zelene obveznice, kao i projektne i razvojne, koje će biti uvedene u narednom periodu, predviđene su Strategijom razvoja tržišta hartija od vrednosti, Strategijom upravljanja javnim dugom i Planom za ubrzani ekonomski rast“, navodi se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.