Investicije i tekuća potrošnja utiču i na rast zajmova

Ukupni krediti građana i privrede u decembru porasli skoro 10 odsto

AnalizaBankeInvesticijeNovacU fokusu

20.1.2022 16:24 Autor: Marija Jovanović 6

Ukupni krediti građana i privrede u decembru porasli skoro 10 odsto Ukupni krediti građana i privrede u decembru porasli skoro 10 odsto
Kreditna aktivnost u Srbiji nastavlja da raste, što je znak da se povećava aktivnost privrede, ali i potrošnja građana. Prema izveštaju Kreditnog biroa Udruženja... Ukupni krediti građana i privrede u decembru porasli skoro 10 odsto

Kreditna aktivnost u Srbiji nastavlja da raste, što je znak da se povećava aktivnost privrede, ali i potrošnja građana.

Prema izveštaju Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije, ukupni krediti privrede, građana i preduzetnika na kraju decembra prošle godine iznosili su oko 3.148 milijardi dinara, što je za 9,7 odsto više nego na kraju 2020.

Kada je reč o privrednicima, ukupan dug po osnovu kredita na kraju 2021. godine iznosio je oko 1.750 milijardi dinara i uvećan je za devet odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je dug preduzetnika iznosio 69,8 milijardi dinara, što je rast od 9,9 odsto.

Izvor: Udruženje banaka Srbije

Cela 2021. godina bila je značajno bolja nego 2020. jer smo tokom prošle godine ostvarili privredni rast u odnosu na prethodnu od nekih šest-sedam odsto. Kada je to polazna osnovica za merenje dinamike svi podaci su logični, ocenjuje profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić.

“Povećana je agregatna tražnja, a samim tim i sve komponente kao što su tekuća potrošnja, koja se vezuje za stanovništvo, i investiciona potrošnja, a tu je privreda. Tu su i nekretnine i namenski potrošački krediti. Znači, skočile su sve komponente i krediti prema privredi, logično jer smo imali više investicija i sama privreda je bila aktivnija. Ostvaren je rast i kod stanovništva jer je skočila tekuća potrošnja i imali smo veću tražnju u 2021. u odnosu na 2020. godinu, i to značajno“, kaže Grubišić u razgovoru za Biznis.rs.

Tražnja za kreditima raste i među stanovništvom, pa je tako dug građana Srbije prema bankama uvećan za 10,6 odsto, na oko 1.328 milijardi dinara.

Foto: Udruženje banaka Srbije

Prema izveštaju Kreditnog biroa UBS, od ukupnih zajmova stanovništvu gotovinski krediti u decembru zabeležili su rast od 10,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Potrošački su bili veći za 26,2 odsto, zajmovi za refinansiranje su smanjeni za 27,2 odsto, stambeni i krediti za adaptaciju uvećani su za 16,8 odsto, dok su poljoprivredni zabeležili rast od 3,4 odsto.

Docnja, odnosno kašnjenje u otplati kredita stanovništva i privrede, na kraju prošle godine ukupno je iznosila 3,1 odsto, što je nešto manje u odnosu na isti period 2020. godine.

 • Ika

  21.1.2022 #1 Author

  Svi su prezaduzeni

  Odgovori

 • STEFAN

  21.1.2022 #2 Author

  Nazalost

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  21.1.2022 #3 Author

  tek za par godina gradjani i privreda ce osetiti ovu krizu. kada počnu da vraćaju kredite

  Odgovori

 • LEPOSAVA

  21.1.2022 #4 Author

  Auuuu pa nije malo…

  Odgovori

 • KACA

  21.1.2022 #5 Author

  verujem da bankama ne smeta, kamatica na kamaticu njihovi džepovi puniji.

  Odgovori

 • MADMAX

  21.1.2022 #6 Author

  Ljudi uzimaju kredit da bi spremili slavu.
  Ekonomski tigar.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...