BOGATSTVO ČUVENE AMERIČKE PORODICE NA PRODAJI KOD KRISTIJA

Umetnička kolekcija dinastije Ford na prolećnoj aukciji

AutomobiliLifestyleLuksuzNovacPreduzetnik

18.2.2021 12:10 Autor: Vladimir Jokanović 0

Umetnička kolekcija dinastije Ford na prolećnoj aukciji Umetnička kolekcija dinastije Ford na prolećnoj aukciji
Umetnički i antikvarni predmeti iz američkih i britanskih rezidencija čuvene američke bogataške porodice Ford biće ponuđeni na proleće na aukciji Christie’s u Nujorku i... Umetnička kolekcija dinastije Ford na prolećnoj aukciji

Umetnički i antikvarni predmeti iz američkih i britanskih rezidencija čuvene američke bogataške porodice Ford biće ponuđeni na proleće na aukciji Christie’s u Nujorku i Londonu. Među 650 predmeta koji su pripadali Katlin Duros Ford (Kathleen DuRoss Ford), supruzi čuvenog industrijalca Henrija Forda Drugog (Hennry Ford II) nalaze se i komadi u nekadašnjem vlasništvu vojvode Velingtona.

Reč je o kolekciji iz domova Fordovih u Palm Biču, Iton Skveru i Turvil Grandžu, a prema procenama stručnjaka očekuje se da njihova ukupna aukcijska vrednost dostigne oko pet miliona dolara. Katlin je bila treća supruga automobilskog magnata Henrija Forda II (1917-1987), koja je sakupila izuzetno bogatu kolekciju umetničkih dela, enterijera i predmeta za domaćinstvo.

Foto: Youtube screenshot

Na prodaju će biti ponuđene slike impresionista Žana Eduara Vjujara i Kes van Dongena, torbice Chanel i Hermes, gravirano srebro sa Fordove jahte “Santa Maria“, porcelanski sat Benjamin Vulliamy iz 1791. godine, kao i nameštaj Thomas Chippendale i Ince & Mayhew. Katlin Duros Ford preminula je u maju prošle godine, a deo njene kolekcije nakita već je prodat na aukciji za oko 2,5 miliona dolara. Katlin (1940-2020) udala se za Henrija Forda II 1980. godine. Bila je fotograf i model.  

Kao svojevrstan uvod u velike aprilske aukcije umetnina iz kolekcije Fordovih, u decembru je ponuđena i prodata, za nešto više od devet miliona dolara, jedna slika Anrija de Tuluz Lotreka. Prema saopštenju aukcijske kuće  Christie’s “ime Ford nije samo sinonim za stvaranje automobilske industrije, već i za prefinjen stil i kolekcionarstvo“. Porodična umetnička zbirka, prema rečima šefova čuvene aukcijske kuće “otvara prozor u zlatno doba sa mnogim važnim umetiničkim delima stečenim sredinom 20. veka, u vreme bez presedana za pronicljivog kolekcionara“.

Foto: Youtube screenshot

Henri Ford II, poznat i kao HF2, bio je najstariji unuk osnivača dinastije i začetnika moderne automobilske industrije Henrija Forda (1863-1947). Od kada je nakon očeve smrti 1943. godine preuzeo upravljanje kompanijom, Henri Ford II je stekao epitet agresivnog menadžera. Tokom ranih šezdesetih pregovarao je o preuzimanju legendarnog italijanskog automobilskog brenda Ferrari, a kada je ideja propala pokrenuo je projekat čuvenog modela Ford GT40, koji mu je doneo primat na najvažnijim trkama tog vremena, 24 časa Le Mana i 24 časa Dejtone.

Foto: Youtube screenshot Ford Falcon XY GT-HO Phase III

Nakon posleratnih zlatnih decenija 20. veka kompanija Ford izgubila je primat najvećeg svetskog proizvođača automobila, a tokom prvih nekoliko meseci pandemije korona virusa, njene akcije značajno su izgubile vrednost. U međuvremenu cena akcija, koje su na berzi od 1955, vratila se na nivo pre pandemije. Ford je peti po veličini svetski proizvođač automobila i drugi u SAD, iza kompanije General Motors.

Izvor: Google

Kompanija Ford proizvela je mnoge modele automobila za sva vremena, koji se smatraju klasičnim i njihova vrednost među kolekcionarima neprestano raste. U Australiji je nedavno prodat Ford Falcon XY GT-HO Phase III iz 1971. godine za 1,15 miliona američkih dolara. Bila je to najviša cena ikada plaćena za neki automobil proizveden u Australiji. Ford je debitovao na tržištu sa modelom T 1908. godine, prvim automobilom koji je imao volan sa leve strane, a fabrika Ford osmislila je proizvodnu traku 1913. godine.     

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...