Fond ovogodišnjeg programa 500 miliona dinara

Zadrugama odobrena bespovratna sredstva

AgrobiznisBiznisNovacPreduzetnik

2.11.2021 08:16 Autor: Ljiljana Begović 0

Zadrugama odobrena bespovratna sredstva Zadrugama odobrena bespovratna sredstva
Zadrugama na celoj teritoriji Srbije komisija je odobrila 57 zahteva za bespovratna sredstva namenjena unapređenju poslovanja. Novac je dobilo 18 starih zadruga za koje... Zadrugama odobrena bespovratna sredstva

Zadrugama na celoj teritoriji Srbije komisija je odobrila 57 zahteva za bespovratna sredstva namenjena unapređenju poslovanja. Novac je dobilo 18 starih zadruga za koje je izdvojeno do 15 miliona po zadruzi i 39 novih zadruga, kojima je bio namenjen iznos do 7,5 miliona dinara.

Tako će svoje poslovanje unaprediti 15 ratarskih, 21 voćarska, šest stočarskih, po četiri povrtarske, vinogradarske i pčelarska, jedna zadruga koja se bavi proizvodnjom lekovitog bilja, a novina ovogodišnjeg konkursa je da su sredstva dobile po jedna turistička i socijalna zadruga, pišu Novosti.

Dva udruženja sa Kosova i Metohije, iz sela Stanišor, i iz Lapljeg sela ispunile su uslove konkursa i dobile sredstva za nabavku mehanizacije u ratarstvu.

Za Program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga izdvojeno je ove godine 500 miliona dinara.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović za naš portal kaže da je zbog izuzetno jake konkukrencije na evropskom, ali i svetskom tržištu, neophodno smanjiti troškove proizvodnje, što ukazuje da su zadruge dobar način rada.

„Udruživanje u zadruge proizvođačima donosi velike benefite. Na primer, proizvođačima jabuka koji rade udruženo pod nazivom ‘Apple Panonija’ prošle godine nije ostalo jabuka u hladnjačama. Oni su samo prošle godine izvezli 25.000 tona jabuka. Ovo voće postalo je među deset najviše izvezenih u Srbiji, što se nikada u istoriji nije desilo“, naglašava Keserović.

Foto: Pixabay.com

Naš sagovornik ističe da je veoma važno da se u Srbiju vrati model poslovanja kao što su zadruge, jer se na taj način omogućavaju veća ulaganja, manji troškovi, inovacije i u konačnom ishodu, pokreće se privredni razvoj.

Za Biznis.rs su iz USAID naglasili da je jedan od dobrih primera udruživanja proizvodnja borovnice, koju Srbija sada izvozi u preko 25 zemalja.

„Ili proizvodnja jabuke, kojoj USAID pruža podršku još od 2018. godine, kada smo okupili desetak najvećih uzgajivača u Srbiji pod okriljem prve asocijacije proizvođača nazvane Serbia Does Apples i tako doprineli razvoju zdrave konkurencije, zajedničke promocije i saradnje. Ova grupa je ubrzo prepoznala Veliku Britaniju i Rumuniju kao najperspektivnija tržišta za jabuke iz Srbije. Od tada je došlo do promene izvoznih tržišta Srbije sa pojavom novih i povećanjem postojećih prilika za globalnu trgovinu. Izvoz jabuke iz Srbije porastao je za 37 odsto. Ovo su zaista izvanredni rezultati koji otvaraju put i drugim proizvodima da dospeju do potrošača iz čitavog sveta“, kažu iz USAID.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...