Niži porez i doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje

Brojne olakšice za zapošljavanje bivših preduzetnika

AnalizaPoslovanjePreduzetnikU fokusu

22.12.2021 10:47 Autor: Ljiljana Begović 0

Brojne olakšice za zapošljavanje bivših preduzetnika Brojne olakšice za zapošljavanje bivših preduzetnika
U teškim uslovima poslovanja koje je dodatno otežala pandemija korona virusa, poslodavci često oklevaju pri zapošljavanju dodatne radne snage zbog velikog poreskog opterećenja. Poslodavci... Brojne olakšice za zapošljavanje bivših preduzetnika

U teškim uslovima poslovanja koje je dodatno otežala pandemija korona virusa, poslodavci često oklevaju pri zapošljavanju dodatne radne snage zbog velikog poreskog opterećenja. Poslodavci su vrlo često u potrazi za kadrovima sa već stečenim iskustvom, jer se oni mnogo brže uključuju u postojeće procese rada.

Zakonom o porezu na dohodak građana predviđene su olakšice za one poslodavce koji su angažovali bivšeg preduzetnika, odnosno kvalifikovanog novozaposlenog.

Advokat Branislav Vještica kaže da u slučaju da poslodavci, odnosno nova lica koja žele da angažuju, ispunjavaju uslove, mogu od 1. januara do 30. aprila 2022. godine da zasnuju radni odnos kod poslodavca i ostvare pravo na olakšice u naredne četiri godine.

Zapošljavanje onih koji imaju iskustva kao preduzetnici postaje dodatnim olakšicama primamljivije za poslodavce. Vlasnici preduzeća koji angažuju bivšeg preduzetnika oslobođeni su plaćanja 65 odsto poreza na zarade isplaćene u 2021. godini i 60 odsto poreza na zarade isplaćene u 2022. godini. Takođe, olakšice se odnose i na plaćanje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

“Poslodavac je oslobođen plaćanja 95 odsto doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje za zarade isplaćene u 2021. godini, kao i 85 procenata za zarade isplaćene u 2022. godini”, objašnjava Vještica.

Produžetak prelaznog perioda za zapošljavanje

Kompanije u kojima je angažovano manje od 30 zaposlenih mogu da iskoriste produžetak prelaznog režima za kvalifikovana novozaposlena lica na dodatne tri godine.

Razgovori poslovnih ljudi
Foto: Pexels.com

Produžetak prelaznog režima se odnosi samo na preduzeća koja poslednjeg dana 2020. godine nisu imala više od 30 zaposlenih. Poslodavci na ovaj način stiču pravo na poreske olakšice za zaradu isplaćenu zaključno sa 31. decembrom 2025. godine, olakšice se produžavaju na dodatne tri godine”, ističe Vještica.

Olakšice se produžavaju na sledeći način:

  • U 2023. godini efektivnih 50 odsto poreza i doprinosa
  • U 2024. godini efektivnih 40 odsto poreza i doprinosa
  • U 2025. godini efektivnih 30 odsto poreza i doprinosa

On dodaje da olakšice poslodavci mogu ostvariti zapošljavanjem lica koja su u toku 2020. godine stekla status kvalifikovanog novozaposlenog, što je i inače jedan od uslova za korišćenje olakšice.

Kako se stiče status kvalifikovanog novozaposlenog?

Kvalifikovanim novozaposlenim smatra se i lice koje u toku 2019, 2020. i 2021. godine nije bilo u radnom odnosu, već je u navedenim godinama poslovalo kao preduzetnik. Glavni uslov je da u ovim godinama lice nije bilo u radnom odnosu ni jedan dan, kako bi se steklo pravo na korišćenje olakšice za zapošljavanje preduzetnika.

Kako bi se smanjila nezaposlenost, podstaklo zapošljavanje mladih, ali i onih koji su dugo na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), poslednjih nekoliko godina uvedene su dodatne olakšice poslodavcima za zapošljavanje lica koja su nezaposlena.

Za lica koja nisu bili osiguranici u periodu od 1. januara 2019. do 28. februara 2022. godine, a sa kojima poslodavac zasnuje radni odnos u periodu od  početka marta 2022. do 31. decembra 2022, poslodavac se oslobađa plaćanja 70 odsto poreza na zarade i 100 odsto doprinosa za PIO, za zarade isplaćene zaključno sa 31. decembrom 2024. godine. Uslov je da sa zaposlenima bude ugovorena bruto zarada veća od 76.500 dinara.

Takođe, za novozaposlene postoje i još neke vrste olakšica.

Advokat Branislav Vještica za naš portal kaže da trenutno postoje olakšice za lica koja su pre zasnivanja radnog odnosa sa poslodavcem bila bez prekida evidentirana kao nezaposlena kod NSZ najmanje šest meseci, a lica koje se smatraju pripravnikom najmanje tri meseca.

“Poslodavac koji ispuni uslov da se zapošljavanjem najmanje dva novozaposlena lica povećava broj zaposlenih u odnosu na broj zaposlenih koji su bili zaposleni kod poslodavca na dan 31. oktobar 2015. godine. Ovu olakšicu poslodavac ostvaruje za zarade koje novozaposlenim licima isplati do kraja 2021. godine, u vidu povraćaja 75 odsto plaćenih poreza i doprinosa”, objašnjava Vještica.

Dodatni uslovi koji postoje za ove dve vrste olakšica su da novozaposleno lice nije bilo zaposleno kod povezanog lica sa poslodavcem i da poslodavac ne koristi neke druge vrste podsticaja po drugom pravnom osnovu za isto lice.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...