URI poručuje da neće odustati od najvažnijeg zahteva za izmenama u predlogu Zakona

Deo frilensera čeka poziv Vlade za dalje pregovore

AnalizaPoreziPreduzetnikU fokusu

12.4.2021 18:26 Autor: Ljiljana Begović 5

Deo frilensera čeka poziv Vlade za dalje pregovore Deo frilensera čeka poziv Vlade za dalje pregovore
Zbog problema oko načina oporezivanja frilenseri u Srbiji već tačno šest meseci vode pregovore sa Vladom. Oba predloga nadležnih ministarstava o dugovima i budućem... Deo frilensera čeka poziv Vlade za dalje pregovore

Zbog problema oko načina oporezivanja frilenseri u Srbiji već tačno šest meseci vode pregovore sa Vladom. Oba predloga nadležnih ministarstava o dugovima i budućem oporezivanju Udruženje radnika na internetu je odbilo uz detaljno objašnjenje.

Protekle sedmice i vikenda članovi URI su kampovali ispred Skupštine Srbije, i održali protest kako bi izrazili nezadovoljstvo usvojenim predlogom i kako bi obnovili svoj zahtev za daljim pregovorima sa Vladom.

Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS), nazvalo je zahteve članova URI nepromišljenim jer kako navodi predsednica Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije Maša Popov u izjavi za Tanjug, jedan od zahteva frilensera koji protestuju je da svi plaćaju porez od 20 odsto.

Popov navodi i da je istraživanje pokazalo da 86 odsto frilensera ostvaruje prihode manje od 120.000 dinara mesečno, sumu na koju su ukupna davanja prema izmenama zakona sada oko 16 odsto što kaže, odgovara i želji frilensera da davanja budu manja od 20 odsto.

Tamara Petrović iz URI kaže da je Udruženje radnika na interentu za proteklih šest meseci, predstavljalo sve frilensere i nikada nije donosilo nijednu odluku niti se izjašnjavalo o predlozima Vlade bez podrške svog članstva. Kada je reč o predlogu URI i zahtevima Vladi, ovo udruženje se oslanja na kalkulaciju koju su dobili kao predlog Vlade, prema kome se od 1. oktobra 2021. godine ukidaju svi normirani troškovi, koji iznose 35 do 50 odsto zarade, zavisno od vrste posla.

Takođe, prema predlogu Vlade od 1. oktobra neoporezivi deo zarade vraća se na 18.300 dinara i ukidaju se normirani troškovi.

„Izneta računica UFPS uopšte nije tačna, jer je to što možete naći i na našem sajtu kalkulacija koju je dala Vlada, prema svom predlogu. Potpuno su netačni navodi UFPS o tome koliko bi frilenseri morali da plaćaju državi od svojih zarada i višestruko su umanjili te iznose, što je nedopustivo obmanjivanje javnosti i frilensera. Kalkulacija je preuzeta iz samog predloga Vlade što može svako pogledati na našem sajtu i videti koliko iznose nameti za stari dug, a kolika će biti poreska obaveza svih frilensera od 1. oktobra“, objašnjava Petrović.

Foto: Tanjug

Tamara Petrović iz URI kaže za naš portal da su veoma zadovoljni jer su za pet dana uspeli da organizuju kampovanje koje je trajalo četiri dana i tri noći, kao i protest.

„Bilo je veoma hladno, pogotovo noću,, došlo je oko 100 ljudi da kampuje, frilenseri od Kosovske Mitrovice do Subotice. Mnogi građani Beograda su nas posećivali, donosili hranu i piće i družili se sa nama, nudili svoje stanove da se kamperi istuširaju i ugreju ako treba. Posle prve ledene noći održan je protest na kojem se okupilo nešto više od 2.000 ljudi,  tim brojem smo zadovoljni jer je protest održan radnog dana prepodne, a najavljen samo nekoliko dana ranije“, kaže Petrović.

Ona dodaje da su frilenseri koji protestuju ponovo pokazali koliko su uporni, odlučni i jedinstveni u borbi za svoje zahteve, a to je da Vlast shvati da ne pristaju na oporezivanje unazad, odnosno period u kome sama Poreska uprava nije primenjivala postojeći Zakon o porezu na dohodak građana.

„Predlog izmena tog zakona je stigao u Dom Narodne skupštine i naš jedini zahtev je da se on povuče, jer osim što nas ne oslobađa duga, njime se onemogućava naš rad u budućnosti, odnosno od 1. oktobra. Izmenama zakona koje taj predlog sadrži, čak i frilenser koji zarađuje oko 500 evra, moraće da državi da 40 odsto svojih prihoda“, navodi Petrović iz URI.

Foto: Tanjug

Iz URI se nadaju da će Vlada prihvatiti nove pregovore i da će se njihov status trajno rešiti tako da budu potpuno zadovoljne obe strane.

„Ne isključujemo nove proteste uskoro, kao ni nove oblike izražavanja našeg nezadovoljstva i napora da ovaj zakon Skupština ne usvoji. Danas je gotovo u dan šest meseci otkad je Poreska uprava odlučila da konačno radi svoj posao, ali po starom neadekvatnom zakonu. Nećemo dozvoliti da ponovo usvoje loš zakon i ne vidimo nikakvog smisla u tome što naša država, očigledno, ne gleda u budućnost. Uvek smo spremni na razgovore sa Vladom, jer osećamo veliku odgovornost prema hiljadama frilensera kojima je onemogućeno da rade, i kojima se ne piše ništa dobro rešenjem koje je Vlada ponudila“, zaključuje Petrović iz Udruženja radnika na internetu.

Sa druge strane Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije koje nije od početka učestvovalo u pregovoirma sa Vladom, ali su poslednji predlog prihvatili kažu da se ne slažu sa nekim od zahteva Udruženja radnika na internetu.

„Svi koji zarađuju više plaćaju progresivno, na primer, ko ima mesečne prihode 1.000 evra plaća oko 16 odsto, a ko ima mesecne prihode 1.500 evra plaća oko 21 odsto“, kaže Popov, prenosi Tanjug.

Objašnjava da to praktično znači da svi sa mesečnim prihodima manjim od 1.500 evra neće ništa plaćati ili će plaćati manje nego što bi platili sam porez, a pritom im deo uplaćene sume ulazi u penzionu masu.

 • Nebojsa

  12.4.2021 #1 Author

  Podrska frilenserima, podrska URI udruzenju. I ako ovo drugo spinuje da dug nije strasan ignorise cinjenicu tekucih nameta i ako se pogleda sveukupno to je ogroman % (60% za ove od 1000eur). I dalje je status neuredjen. Borba se nastavlja samo sto je sad i to drugo udruzenje deo problema.

  Odgovori

 • Mile

  12.4.2021 #2 Author

  Masa nije u pravu, ne zna matematiku! Podrška za Uri i sve Frilensere i radnike na internetu.

  Odgovori

 • Nn

  12.4.2021 #3 Author

  Taj DEO frilensera (URI) su svi frilenseri. Drugo „udruženje“ su tri SNS lika koji su došli samo da prihvate šta god im vlada da.

  Odgovori

 • Ivan Vlajic

  13.4.2021 #4 Author

  UPFS nije udruzenje koje predstavlja frielnsere. To je udruzenje od manje od 10 clanova koji zastupaju samo i iskljucivo SEBE.

  Odgovori

 • Jovan

  13.4.2021 #5 Author

  Nije istina da su troskovi 16% kako je izjavila Maša Popov, da je tako niko se ne bi ni bunio, ukupni troskovi poreza i doprinosa iznose preko 30% po poslednjem predlogu vlade.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...