EKONOMISTKINJA RAŠIRILA KRILA I URONILA U SVET ČOKOLADE Jovanine neobične kreacije oduzimaju dah

BiznisBolji posaoFirme u fokusuIntervjuLifestyleMoja firmaPoslovanjePreduzetnikSrbijaU fokusuVestiZanimljivosti

3.11.2020 14:22 Autor: Julijana Vincan

EKONOMISTKINJA RAŠIRILA KRILA I URONILA U SVET ČOKOLADE Jovanine neobične kreacije oduzimaju dah EKONOMISTKINJA RAŠIRILA KRILA I URONILA U SVET ČOKOLADE Jovanine neobične kreacije oduzimaju dah
Poznato je da slatkiši izazivaju osećaj sreće, a posebno to čini mnogima omiljen ukus čokolade. A koliko li je tek taj doživljaj snažan kada... EKONOMISTKINJA RAŠIRILA KRILA I URONILA U SVET ČOKOLADE Jovanine neobične kreacije oduzimaju dah

Poznato je da slatkiši izazivaju osećaj sreće, a posebno to čini mnogima omiljen ukus čokolade. A koliko li je tek taj doživljaj snažan kada ono što je ukusno izgleda i veoma lepo?

Želeći da iznenadi najdraže osobe, Jovana Aćimović je početkom 2017. godine počela da se igra sa čokoladom. Iz te ljubavi proisteklo je mnogo toga.

Proizvodi od čokolade
Foto: Ukus ljubavi

“Volela bih da napomenem da „Ukus ljubavi“ nije nastao kao biznis. Pravila sam dar od čokolade za osobe koje volim, jer sam želela da im dam nešto što je rađeno baš za njih. To je ono što sam prenela i u biznis – ljubav prema radu i potrebu da pružim ljudima mogućnost da podare onima koje vole personalizovan poklon koji je ručno rađen baš za njih i koji zaista govori ljubav”, objašnjava Aćimović za Biznis.rs.

Proizvodi od čokolade
Foto: Jovan Nedeljković

Od početne ideje do otvaranja firme prošle su dve i po godine. Za to vreme kaže da je učila, birala materijale za rad i dozvolila sebi da isprobava materijale, sebe i tržište.

“Potrebno je mnogo zalaganja. Vreme koje posvetimo ideji i realizaciji skoro da je nemoguće odmeriti, jer se na početku zavuče u sve pore. Ulaganja sam kao ekonomista odmeravala, a imam tu sreću da sam dobro upoznata sa ekonomskom naukom. Tako da sva novčana ulaganja prođu kroz puno sita dok ne stignu do potvrde i realizacije. Koliko kreativac ima raširena krila, toliko ekonomista usmerava let. Nije jednostavno, ali je moguće”, ističe Aćimović, ekonomista po struci.

Proizvodi od čokolade
Foto: Ukus ljubavi

Kaže da su na početku oduševljenje izazivali ručno iscrtani 3D leptiri. Potom su primat preuzele čokoladne kutije koje radi i iscrtava ručno, bez modli, u koje pakuje praline sa mekim punjenjem.

“One zaista često oduzimaju dah. Ljudi se raspituju za način na koji su rađene. Osim tog nekog tehničkog dela, često kažem da ih radim ljubavlju onog ko ih naruči. Reakcije na predmete od čokolade su zaista neverovatne, od nekih prvih poput klavira, pa preko sata koji je ručno rađen i ukrašavan i koji se nalazi u Muzeju čokolade u Beogradu, sve do replike Hrama Svetog Save koju možete takođe videti u muzeju”, priča Aćimović.

Proizvodi od čokolade
Foto: Ukus ljubavi

Dodaje da njeni kupci najviše vole to što mogu da daju ideju oko koje radi, tako da na kraju proizvod koji dobiju bude zaista svojevrsna izjava ljubavi. Najčešće su to kutije od čokolade sa čokoladnim pralinama.

Sve svoje proizvode pravi sama, iako se nada da će uskoro moći da zaposli nekoga ko će joj pomagati. Kao glavni sastojak koristi italijansku čokoladu.

Čokoladne praline
Foto: Praline Ukus ljubavi

Preduzetništvo je sposobnost prilagođavanja

Kada je u pitanju preduzetništvo, kaže da često unapred sagledavamo probleme na koje možemo naići i da imamo spremno rešenje unapred, a da rešenje, kad dođe do problema, ne daje očekivan rezultat.

“Onda se dogodi nešto što niko od nas nije očekivao, ne na nivou zemlje, nego na svetskom, i popalilo sve alarme. Nažalost, poznajem one koji su odustali. Ekonomista u meni je bio preplašen u prvim danima, u desetak prvih dana sam sagledala naredne dve godine svog rada. Videla sam gomilu problema i bila poražena. Onda sam sela, trogodišnji plan obrisala i sastavila potpuno novi”, priseća se Aćimović.

Proizvodi od čokolade
Foto: Ukus ljubavi

Dodaje da govori svima da je zadovoljna trenutnim stanjem, jer su njeni ciljevi sada drugačiji u odnosu na one koje je imala za ovaj period pre pandemije.

Preduzetništvo nije biti „sam svoj gazda“, već je, kako kaže, sposobnost da se prilagodimo situaciji u kojoj se nalazimo.

Proizvodi od čokolade
Foto: Ukus ljubavi

“Planiram da radim na unapređenju i razvoju proizvoda, da zadržim kurs kojim sam krenula, ali i da dozvolim sebi da osetim promene koje će se neminovno dešavati na tržištu i da se delom prilagodim tržištu, u onoj meri koja neće remetiti moj koncept rada. Ručni rad, rad bez modli i kalupa, osim u slučaju punjenih pralina, rad bez boja osim prirodnih boja čokolade, ljubav i posvećenost, bili su osnova i ostaće”, naglašava ona.

Proizvodi od čokolade
Foto: Jovan Nikola Zdravković

Od svojih radova ističe repliku Hrama svetog Save u koji je, kako kaže, uloženo puno strpljenja, ljubavi, vremena i rada. Ova figura izrađena je od 307 pojedinačnih delova.

“On je sva moja hrabrost, kreativnost i luda zaljubljenost u ono što radim. Otelotvorena želja koja budi u ljudima lepo i to je ono što mene najviše raduje. Volim ljude, volim prilike u kojima mogu u direktnom kontaktu da dobijem povratnu reakciju na svoj proizvod”, navodi Aćimović.

Proizvodi od čokolade
Foto: Ukus ljubavi

Dodaje da preduzetništvo nije jednostavno, niti lako, ali da je nadasve lepo ukoliko je rođeno iz ljubavi i želje ka onome šta radimo, a ne iz puke potrebe za zaradom.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.