Kreacija kineskih kompanija

(FOTO/VIDEO) Električni automobil koji prečišćava vazduh

AutomobiliEkologijaInovacijeLifestylePreduzetnikU fokusu

26.4.2021 09:51 Autor: Julijana Vincan 4

(FOTO/VIDEO) Električni automobil koji prečišćava vazduh (FOTO/VIDEO) Električni automobil koji prečišćava vazduh
IM Airo nastao je iz saradnje kineskih kompanija koje su kreirale vozilo za urbanu i autonomnu vožnju, dodajući mu mogućnost da prečišćava zagađeni vazduh.... (FOTO/VIDEO) Električni automobil koji prečišćava vazduh

IM Airo nastao je iz saradnje kineskih kompanija koje su kreirale vozilo za urbanu i autonomnu vožnju, dodajući mu mogućnost da prečišćava zagađeni vazduh. Airo predstavlja pod-car (autonomno vozilo) model pod oznakom China IM (Intelligence in Motion) kompanije Zhiji Motor, koji predstavlja udruženi projekat firmi SAIC, Shanghai Pudong New Area, i Alibaba Grupe.

Tvorcima ovog modela nije bilo dovoljno da stvore bilo kakav električni automobil, već su želeli vozilo koje čini nešto korisno za životnu sredinu, pa je otuda njihov prvenac pravi vazdušni filter na četiri točka. Koncept Aira, kako su ga nazvali, prvi put je predstavljen 22. aprila, na sajmu automobila Shanghai Auto Show, prenose svetski mediji.

Kao i svaki IM, Airo je dizajnirao britanski studio za dizajn Heatherwick Studio, koji se bavi inovativnim dizajnom održivih, ekoloških i prilagodljivih rešenja, najčešće zapanjujućih zgrada i objekata na javnim površinama.

Ovaj model opremljen je najmodernijim HEPA filterom koji koristi protok vazduha kroz vozilo u pokretu i tako prečišćava vazduh. HEPA filter karakteriše visoka efikasnost u prečišćavanju PM10 i PM 2,5 čestica, polena, prašine i neprijatnih mirisa koristeći najnoviju tehnologiju i aktivni ugalj, a filter integrisan u Airo prilagođen je za prečišćavanje izduvnih gasova drugih vozila.

Pored toga što Airo ne zagađuje okolinu i uz to prečišćava vazduh, ovaj model ima i niz drugih novina koje su ga učinile pravom atrakcijom na pomenutom sajmu automobila. Prednja sedišta moguće je rotirati za 360 stepeni, a podesiv je i sto idealan za porodični ručak ili jednostavno partiju karata tokom putovanja. Ukoliko put potraje, možete i da odspavate, jer sedišta mogu da se transformišu u udoban krevet za dvoje.

Naime, kreatori ovog modela primetili su da vozila veći deo svog životnog veka provode na ulici, ali ne u pokretu, već parkirana. Zato će budući vozači Aira imati priliku da duže uživaju u ovom višenamenskom četvorotočkašu, koji će se lako pretvoriti u mesto za ručavanje, zabavu i spavanje.

Ovaj električni automobil ima i autopilot visoke pouzdanosti, zbog čega će vozač, kako prenose mediji, bez bojazni moći da okrene leđa volanu i bezbedno stigne na željenu destinaciju.

Predviđa se da će novi kineski brend IM Motors započeti proizvodnju ovog automobila 2023. godine, a dizajneri Heatherwick studija odlučni su da ovaj koncept do tada dovedu do savršenstva.

 • N.N.

  26.4.2021 #1 Author

  Zanimljivo.

  Odgovori

 • Tina

  26.4.2021 #2 Author

  Izgleda idealno

  Odgovori

 • Anna

  27.4.2021 #3 Author

  Fantastično! Ovakav auto pruža neverovatne mogućnosti

  Odgovori

 • Ljilja

  5.5.2021 #4 Author

  Odlična ideja i dizajn. Zagađenje vazduha, večiti problem.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...