Biznis.rs

GASE SE MALE ZANATSKE PIVARE U SRBIJI Zbog pandemije proizvodnja domaćeg piva opala i do 90 odsto

AnalizaIntervjuIzdvajamoPoslovanjePreduzetnikU fokusu 13.1.21. 09:50 Ljiljana Begović 2

GASE SE MALE ZANATSKE PIVARE U SRBIJI Zbog pandemije proizvodnja domaćeg piva opala i do 90 odsto GASE SE MALE ZANATSKE PIVARE U SRBIJI Zbog pandemije proizvodnja domaćeg piva opala i do 90 odsto
Nacionalni tim za preporod sela Srbije poručio je povratnicima iz inostranstva da proizvodnja zanatskog piva u mini pivarama može da bude isplativ posao. Prema... GASE SE MALE ZANATSKE PIVARE U SRBIJI Zbog pandemije proizvodnja domaćeg piva opala i do 90 odsto

Nacionalni tim za preporod sela Srbije poručio je povratnicima iz inostranstva da proizvodnja zanatskog piva u mini pivarama može da bude isplativ posao. Prema podacima Privredne komore Srbije, sada u Srbiji ima oko 40 registrovanih zanatskih pivara, a samo u Beogradu više od 10.

„Zanatski proizvođači piva iz Srbije ne proizvode velike količine, ali asortimanom piva proširuju ponudu na tržištu. Iako su instalisani kapaciteti svih pivara u Srbiji oko 12 miliona hektolitara, godišnja proizvodnja nekoliko godina unazad je oko pet miliona hektolitara. U tome zanatska piva učestvuju sa manje od jednog procenta“, navodi se u saopštenju Nacionalnog tima za preporod sela.

Male pivare pred gašenjem

Međutim i pored isplativosti i dobrog poslovanja prethodnih godina, pandemija je snažno pogodila proizvođače piva u Srbiji.

Ogroman pad potrošnje u ugostiteljskim objektima donekle je nadoknađen rastom prodaje piva u maloprodaji. Međutim, neki segmenti pivarske industrije u Srbiji su pred kolapsom, a to se pre svega odnosi na mikro i male zanatske pivare čija je prodaja pala i do 90 odsto.

„Prema našim procenama male zanatske pivare doživele su pad između 80 i 90 odsto, jer nije bilo  najveće prodaje kroz ugostiteljstvo i festivale koji su prošle godine izostali. Po mojim saznanjima do sada je zatvoreno oko 5-6 malih zanatskih pivara, ali tek će u predstojećem periodu krenuti zatvaranja u velikom broju, jer naš segment je statistički nemoguće videti odvojeno, jer je svo pivarstvo zajedno, a u praksi nije isto, ni slično“, kaže za Biznis.rs  predsednik Udruženja malih nezavisnih pivara Srbije, Dejan Smiljanić.

Male zanatske pivare u Srbiji koje su preživele prošlu godinu sve teže posluju i očekuju pomoć države kako bi nastavile da rade.

„Naše poslovanje je izuzetno ugroženo, ako država brzo ne odreaguje i ne shvati našu situaciju bojim se da će većina proizvođača biti prinuđena da zatvori proizvodnju. Naš segment nije obuhvaćen nijednim vidom pomoći, a prodaja je tragično mala“, navodi Smiljanić.

Foto: Krugher and Brent

Iako postoji već više od 30 godina pivara „Krugher i Brent“ je kao i većina proizvođača piva doživela u jednom trenutku potpuni zastoj.

„Pandemija je na nas uticala kao i na sve iz naše branše. I veliki i mali, doživeli smo priličan udar i u momentu potpuni zastoj. Naša prodaja je najizraženija u lokalima, kafićima i restoranim , koji su u jednom periodu bili potpuno zatvoreni ili su imali ograničenja u radu“, kaže suvlasnica pivare „Krugher i Brent“, Olivera Laoj.

Proizvođači piva posebno strahuju da neće uspeti da se vrate na staro kada prođe pandemija.

„Ove godine nije bilo festivala i drugih dešavanja na kojima bismo predstavili i prodavali naše proizvode. Posledice neće biti kratkog daha. U proizvodnji pivo je živ proizvod, ono ima svoju dušu, diše, radi i odmara, traži pažnju kao malo dete. Ima svoje vreme, ako se izgubi ili se zaustavi nema povratka“, zaključuje Olivera Laoj.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...