Inovativno domaće rešenje za učesnike u saobraćaju

Interaktivna platforma unapređuje bezbednost biciklista u Boru

EkologijaInovacijePoslovanjePreduzetnik

2.6.2022 14:32 Autor: Julijana Vincan 8

Interaktivna platforma unapređuje bezbednost biciklista u Boru Interaktivna platforma unapređuje bezbednost biciklista u Boru
Povodom Svetskog dana bicikla, strukovno udruženje „Sigurne staze“ dizajniralo je prvu GIS platformu za bicikliste „Bici Bor“. Na interaktivnoj platformi predstavljeni su problemi u... Interaktivna platforma unapređuje bezbednost biciklista u Boru

Povodom Svetskog dana bicikla, strukovno udruženje „Sigurne staze“ dizajniralo je prvu GIS platformu za bicikliste „Bici Bor“.

Na interaktivnoj platformi predstavljeni su problemi u zonama škola, nebezbedne lokacije, prostorna raspodela saobraćajnih nezgoda sa ranjivim učesnicima u saobraćaju, ocena stanja pristupačnosti saobraćajne i urbanističke infrastrukture za osobe sa invaliditetom, kao i predlozi građana za kvalitetnije uređenje javnog prostora.

„Dizajniranje i izrada GIS platforme „Bici Bor“ (Bicibor.rs) zahtevalo je dosta uloženog vremena. Završili smo je za četiri meseca, ali pošto nam projekat još uvek traje biće dopune sadržaja. Čekaju nas pisanje smernica i predloga za izmene ‘Odluke o tehničkom regulisanju saobraćaja na teritoriji grada Bora’, kao i pisanje smernica za razvoj ‘Plana održive urbane mobilnosti'“, otkrio je u razgovoru za Biznis.rs master inženjer saobraćaja Igor Velić.

Ovi dokumenti će, kako kaže, svakako biti sastavni deo platforme, i moći će besplatno da im se pristupi. Takođe je najavio i izdavanje edukativne brošure „Kreći se održivo – Bor na dva točka“, koja će u formi e-booka biti postavljane na platformi za besplatno preuzimanje.

„Platforma obiluje korisnim informacijama, smernicama i predlozima kako doći do održive urbane mobilnosti u Boru, kao i predlogom u kojim ulicama u Boru je potrebno formirati zone 30, biciklističke staze/trake i gde je potrebno postaviti parking za bicikle. Takođe, dat je digitalni model bezbednih ruta za učenike osnovnih i srednjih škola u Boru, kao i mapa turističkih lokacija koje je poželjno posetiti i uživati u vožnji bicikla“, ističe naš sagovornik.

Dodatnu vrednost platformi daju i podaci o zagađenju sa mernih stanica, kao i informacija koliko Bor ima zelenih površina u odnosu na devastirana područja.

Igor Velić / Foto: Privatna arhiva

Građani mogu da unose i menjaju podatke

Online platforma „Bici Bor“ sadrži i crowd sourcing komponentu koja omogućuje pregled, unos i izmene podataka od strane građana. Time se pruža mogućnost svim građanima Bora da obeleže lokacije na karti, dodaju fotografije, postave opis i daju svoje predloge u cilju poboljšanja saobraćajne infrastrukture za bicikliste na teritoriji grada Bora.

„Rezultati sprovedenih analiza na platformi pomažu donosiocima odluka u gradu Boru da u budućnosti bolje sagledaju problem bezbednosti biciklista u saobraćaju i stvore ambijent u kome će biti poželjno koristiti bicikl kao aktivni vid prevoza. Ovakav vid GIS platforme se može sprovesti u svakom gradu/opštini Republike Srbije“, naglasio je Velić.

Prema njegovim rečima, ideja je da se podstiče donošenje pametnih odluka u razvoju održivih gradova, koji su pristupačni, sa dobrim sistemom javnog prevoza, biciklističkom i pešačkom infrastrukturom, kao i velikim brojem zelenih površina.

„Cilj projekta ‘Kreći se održivo – Bor na dva točka’ je unapređenje bezbednosti saobraćaja, životne sredine i pristupačnosti saobraćajne infrastrukture za sve učesnike u saobraćaju, sa posebnim akcentom na bicikliste na teritoriji grada Bora, kroz kreiranje inovativne GIS platforme ‘Bici Bor’. Rad našeg udruženja ‘Sigurne staze’ prezentovan je na nekoliko međunarodnih konferencija i priznat, kako na međunarodnom tako i na nacionalnom nivou“, naveo je naš sagovornik.

Kako ističe, trenutno su jedno od vodećih strukovnih udruženja u Srbiji koje se bavi konceptom smart city, smart mobility i primenom i upotrebom otvorenih podataka u saobraćaju i prostornom planiranju.

Ovaj projekat dobio je podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

„Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT” je projekat Vlade Švajcarske čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

 • N.N.

  2.6.2022 #1 Author

  Ovo su bas lepe vesti

  Odgovori

 • MARKO7

  2.6.2022 #3 Author

  Odlična vest, zahvaljujem redakciji na odličnim novostima. SVAKA ČAST!

  Odgovori

  • Lik Orijent

   3.6.2022 #4 Author

   Marko, u redu je. Nema potrebe za tolikom servilnošću, nije ovo partijski sastanak

   Odgovori

 • GOCA BG

  2.6.2022 #5 Author

  Verujem da ce organizacija zajedno da gradjanima sprovesti svoju misiju…

  Odgovori

  • VERA

   4.6.2022 #6 Author

   Svakako ce svima ovo znaciti. Pogotovu kada je cena goriva skocila.

   Odgovori

 • MADMAX

  3.6.2022 #7 Author

  Afirmativno i korisno.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...