MEDENJACI – PRAZNIČNI MILJENICI Dragana napravila biznis želeći da obraduje svoje dete
BiznisBolji posaoLifestylePoslovanjePreduzetnikZanimljivosti
28.12.2020 14:39 Autor: Julijana Vincan
Dragana Šećerov, kako joj možda i prezime nagoveštava zanimanje, bavi se izradom medenjaka i njihovom dekoracijaom. Pre punih pet godina ugledala je Facebook stranicu Nataše Belić, čije je umeće, kako kaže, dobro poznato, i opčinjeno poželela da radi isto.
„U to vreme, moj mlađi sin je slavio rođendan i umesto vrhunca proslave, kada sam iznela tortu koju smo poručili, ugledala sam iznenađeno razočaranje i pritajene suze. Na vrhu torte je stajao crtani junak, ali ne onaj kojeg je on želeo“, priseća se naša sagovornica.
Tada je odlučila da nauči sama da pravi ukrase i ostale jestive dekoracije, što je bio, kako ističe, sasvim logičan sled, jer je oduvek obožavala slatkiše, što svi u njenoj okolini znaju.
„Nakon prve obuke sam sa velikim nestrpljenjem počela da vežbam pravljenje i ukrašavanje medenjaka, i već na početku sam naišla na oduševljenje porodice i prijatelja. Sa tim „vetrom u leđa“, najpre sam usavršavala testo za medenjake. Kuhinja mi od malena nije strana, te nakon većeg iskustva veoma ulažem u kvalitetne namirnice, kao i estetiku“, priča Dragana za Biznis.rs.
Ubrzo su pristigle prve porudžbine i tada je cela priča prerasla u veće zadovoljstvo i ispunjenje. Sa sve više zahteva, kako kaže, biznis se sam nametnuo i trenutno se samo time bavi.
„Tako je nastao „She cookies“. Velika je odgovornost i čast sada na meni da obradujem decu, izmamim osmehe majkama ili nostalgičnu radost svima koji poruče moje kolačiće. Moj biznis se izdvaja po vrhunskim namirnicama koje koristim, visokom nivou higijene pre svega, i urednošću dekorisanja“, naglasila je Šećerov.
Iako je trenutno, kako objašnjava, ogromna ponuda ove vrste proizvoda, težina samog posla je neosporna.
„Od same pripreme testa i pečenja medenjaka, preko dugotrajnog mućenja boja i na kraju samog upakivanja, ceo proces je veoma zahtevan, pa i stresan. Dok se ne dođe do konkretnog momenta samog ukrašavanja kolačića, stoji mnogo vremena i priprema, pa sama izrada čak i jednog medenjaka može da traje tri dana“, navodi Dragana.
Tu su uvek novi izazovi, ideje i želje klijenata kojima se raduje, tako da uvek naglasi da može da se radi sve po željama, a posebno uživa kada joj kupci poklone poverenje da sama odabere boje i dizajn.
„Inspiracija je svuda. Od jastuka ili tanjira u kući do bezbroj stranica na internetu, pa i samog karaktera neke osobe. Ali povrh svega, kvalitet je neosporan, bilo da je u pitanju trščani šećer, jaja od koka slobodnog uzgoja, organski začin, pa i same boje vrhunskog proizvođača, ne odstupam od toga“, naglasila je naša sagovornica.
Dodaje da je izuzetno teško doći do svega navedenog, pa ju je pandemija značajno i dugotrajno usporila. Pošto su naručivanje preko interneta, molbe prijatelja iz inostranstva, skupe poštarine i uglavnom nemogućnost pošiljki za Srbiju samo neke od prepreka dolaska do materijala.
„Ipak, nakon svih teškoća i truda, kada uslede osmesi i sreća one iste dece sa početka, sve se to zaboravlja i stvara želju da se prave novi čudesni kolačići“, zaključuje Dragana.