Projekat vredan 726.000 evra

Nagrađena najbolja rešenja za zelenu tranziciju srpske privrede

EkologijaInovacijePoslovanjePreduzetnik

20.2.2023 15:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Nagrađena najbolja rešenja za zelenu tranziciju srpske privrede Nagrađena najbolja rešenja za zelenu tranziciju srpske privrede
Autori 16 novih poslovnih rešenja za ubrzanje zelene tranzicije srpske privrede dobili su priznanja i novčane nagrade. Zahvaljujući sredstvima EU, ova rešenja su dobila... Nagrađena najbolja rešenja za zelenu tranziciju srpske privrede

Autori 16 novih poslovnih rešenja za ubrzanje zelene tranzicije srpske privrede dobili su priznanja i novčane nagrade.

Zahvaljujući sredstvima EU, ova rešenja su dobila finansijsku podršku od ukupno 726.000 evra kako bi projekti bili relaizovani tokom ove godine. Nagrade su dodelili delegacija Evropske unije (EU) u Republici Srbiji, Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Nagrađena rešenja su predložile kompanije iz privatnog i javnog sektora, organizacije civilnog društva, istraživačke institucije i lokalne samouprave, a odabrana su kao najbolja od 140 predloga pristiglih na četiri Javna poziva tokom 2022. godine.

„Danas smo ovde da nagradimo inovacije i odamo priznanje kompanijama sa najboljim idejama za zelenu tranziciju srpske privrede. Zahvaljujući inicijativi „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ izabrano je 16 najboljih rešenja za zelenu tranziciju srpske privrede“, rekao je ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre (Emanuele Giaufret).

On je istakao da su srpske kompanije dovoljno domišljate i kreativne da povedu zemlju ka zdravijoj i zelenijoj budućnosti.

“Ova rešenja će imati pozitivan uticaj na životnu sredinu, kao i na zdravlje i dobrobit ljudi širom Srbije. Drago nam je što će sredstva EU biti direktno uložena u zelene inovacije srpskih kompanija”, naveo je Žofre.

Foto: Freepik.com

Državna sekretarka ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić je naglasila da održiv ekonomski razvoj Srbije, koji uvažava zaštitu životne sredine i dobrobit svih građana, je jedan od glavnih prioriteta Vlade Republike Srbije i Ministarstva zaštite životne sredine.

„Zahvaljujući prelasku na način poslovanja koji čuva životnu sredinu i zdravlje ljudi, srpska preduzeća će biti konkurentnija na izvoznim tržištima, što će doprineti održivom privrednom rastu i omogućiti otvaranje novih zelenih radnih mesta“, smatra Dokić.

Jakup Beriš, stalni predstavnik UNDP u Srbiji je rekao da su kompanije u Srbiji pokazale da prepoznaju ekonomske, društvene i ekološke prednosti zelene tranzicije i da su spremne da u njoj aktivno učestvuju.

„Kako bi što veći broj zainteresovanih dobio mogućnost da razvije i sprovede svoje inovativne ‘zelene’ ideje, danas smo otvorili i novi, višegodišnji Javni poziv za zelenu tranziciju privrede i društva u Srbiji“, dodao je Beriš.

Novi Javni poziv je raspisan za predloge poslovnih rešenja u svih pet oblasti Zelene agende za Zapadni Balkan: dekarbonizacija (smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva), cirkularna ekonomija (očuvanje prirodnih resursa), smanjenje zagađenja životne sredine, zaštita i očuvanje prirode i biodiverziteta, i uspostavljanje održivih sistema za snabdevanje hranom i ruralni razvoj. Poziv će ostati otvoren do kraja 2026. godine.

Dodela nagrada autorima je održana u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ koji, uz finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa ambasadom Švedske, Evropskom investicionom bankom (EIB) i Vladom Švajcarske.

Ova inicijativa je vredna ukupno 16.5 miliona evra, od kojih je osam miliona evra obezbedila EU, a ostala finansijska sredstva vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

 • Tina

  20.2.2023 #1 Author

  Nagrada je zasluzena I novac sto pre treba uloziti u postizanju cilja

  Odgovori

 • TATJANA

  21.2.2023 #2 Author

  Bravo za sve aktere i nagrađene, sad da se sprovede u delo

  Odgovori

 • GOCA BG

  21.2.2023 #3 Author

  Samo da se sav taj novac ulozi da bi se cilj i ostvario…

  Odgovori

 • MALENA

  2.3.2023 #4 Author

  Bravo, svaka čast!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...