Biznis.rs

NOVAC DOSTUPAN NEZAVISNO OD KREDITNE SPOSOBNOSTI Finansiranje putem faktoringa pozitivno utiče na likvidnost kompanije

AnalizaIntervjuPoslovanjePreduzetnikU fokusu 2.12.20. 12:50 Ljiljana Begović 0

NOVAC DOSTUPAN NEZAVISNO OD KREDITNE SPOSOBNOSTI Finansiranje putem faktoringa pozitivno utiče na likvidnost kompanije NOVAC DOSTUPAN NEZAVISNO OD KREDITNE SPOSOBNOSTI Finansiranje putem faktoringa pozitivno utiče na likvidnost kompanije
Pandemija je uticala na ekonomije širom sveta. Privatni sektor bori se da opstane tokom krize koja se ne zna koliko će dugo trajati. Kao... NOVAC DOSTUPAN NEZAVISNO OD KREDITNE SPOSOBNOSTI Finansiranje putem faktoringa pozitivno utiče na likvidnost kompanije

Pandemija je uticala na ekonomije širom sveta. Privatni sektor bori se da opstane tokom krize koja se ne zna koliko će dugo trajati. Kao jedan od načina da firme zadrže likvidnost, jeste korišćenje instrumenta koji se naziva Faktoring.

Faktoring je finansijski instrument kojim Faktor kratkoročno finansira preduzeća na osnovu nedospelih, nespornih potraživanja proisteklih iz prodaje roba ili usluga na inostranom ili domaćem tržištu.

U Srbiji postoji Zakon o faktoringu iz 2013. godine koji je 2018. godine imao izmene i dopune. Tim zakonom jasno su definisani činioci faktoring industrije kao i način rada i time je omogućeno da se faktoring industrija postavi na zdravoj bazi što je preduslov za razvoj. Faktoringom u Republici Srbiji mogu da se bave komercijalne banke, faktoring kompanije i AOFI kao oficijalna izvozno kreditna agencija Republike Srbije.

Kada se uspostavi faktoring odnos između sve tri strane u poslu a to su Faktor (davalac faktoring usluge), Prodavac (Ustupilac) i Kupac (Dužnik) sam proces se odvija veoma jednostavno.

„Do samog uspostavljanja poslovnog odnosa potrebno je izvršiti analitičku fazu posla od strane Faktora gde se pre svega fokus stavlja na kreditnu sposobnost Kupca. Po uspostavljanju kreditnog limita za Kupca ili više njih posao faktoringa može da startuje. Kreditni limiti za Kupce su obično na bazi revolvinga i odobravaju se na godinu dana“, objašnjava šef sektora za faktoring Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije, Bojan Vučetić.

Po dostavljanju potrebne dokumentacije za otkup potraživanja, a to je obično faktura i Izjava o ustupanju potraživanja koju potpisuju sve tri strane u faktoring poslu ili ako se radi o izvoznom poslu i carinska dokumentacija od strane Prodavca u korist Faktora stiču se uslovi za finansiranje.

Obično Faktor isplaćuje avansna sredstva u korist Prodavca u visini do 90 odsto nominalne vrednosti fakture, a ostatak od 10 odsto Faktor isplaćuje Prodavcu prilikom naplate od strane Kupca.

Digitron na dokumentima

Troškovi faktoringa u Srbiji na evropskom nivou

Poslednjih godina došlo je do regulacije troškova na sve finansijske usluge a tu pripada i faktoring. Troškovi faktoringa u Republici Srbiji su na nivou prosečnih Evropskih troškova za faktoring industriju.  

Visina kamatne stope kao i provizije koji predstavljaju troškove obavljanja faktoringa umnogome zavise od vrste faktoringa (klasičan faktoring, obrnuti faktoring .. ), načina obavljanja faktoringa (sa ili bez osiguranja potraživanja) kao i od same bonitetne ocene Kupca.

„ Na cenu takođe utiče rok plaćanja Kupca, rizik zemlje iz koje je Kupac kao i visina prometa sa određenim Kupcem. Ono što mogu da očekuju domaći privrednici su ukupni troškovi faktoringa na nivou od 0,5 odsto do dva procenta na nominalni iznos fakture“, kaže Bojan Vučetić.

Prema podacima kompanije CompanyWall Business, najbolje su u tekućoj godini poslovale sledeće firme koje se bave faktoringom

Ime kompanijePoslovni prihodBroj zaposlenih
1.GAMICO FAKTORNIG DOO BEOGRAD192.936.0008
2.PROFINANCE DOO BEOGRAD42.035.0007
3.PETERHOF FAKTORING DOO BEOGRAD26.357.0003
4.QUICK FAKTORING D.O.O BEOGRAD7.687.0001
5.TELEGROUP FINANCE D.O.O BEOGRAD3.459.0004
Izvor:CompanyWall Business

Faktoring industrija od 2014. godine beleži konstantan rast posmatrano po godinama. Tekuća godina koja je i godina pandemije po dosadašnjim pokazateljima biće na nivou predhodne godine.

„Uzimajući u obzir da nema delatnosti u kojoj nije zabeležen ozbiljan pad, može se smatrati da će faktoring industrija i dobro proći“, smatraju naši sagovornici iz najuspešnijih faktoring firmi.

Domaće faktoring kompanije ukazuju na činjenicu da se i u teškim vremenima domaća privreda oslanja na faktoring i očekuje se da u vremenu ekonomskog oporavka faktoring industrija ima značajnu ulogu.

Procene su da u bliskoj budućnosti Republika Srbija ima potencijal za rast faktoring prometa naročito ako se uzme u obzir zastupljenost faktoring industrije kod drugih evropskih zemalja kao i zemalja u okruženju.

Nema komentara.

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...