Kada nastaje obaveza poreza po odbitku

Novčane kazne i prekršajni postupak za neplaćanje poreza na korišćenje softvera

AnalizaPoreziPreduzetnikU fokusu

1.7.2022 08:01 Autor: Ljiljana Begović 14

Novčane kazne i prekršajni postupak za neplaćanje poreza na korišćenje softvera Novčane kazne i prekršajni postupak za neplaćanje poreza na korišćenje softvera
Ako planirate da unapredite svoj biznis implementacijom i korišćenjem softvera iz inostranstva, pre nego što to učinite veoma je važno da se upoznate sa... Novčane kazne i prekršajni postupak za neplaćanje poreza na korišćenje softvera

Ako planirate da unapredite svoj biznis implementacijom i korišćenjem softvera iz inostranstva, pre nego što to učinite veoma je važno da se upoznate sa poreskim obavezama, jer biste u suprotnom mogli da platite novčanu kaznu, ili da se čak suočite sa prinudnom naplatom.

Ukoliko delatnost obavljate kao pravno lice ili preduzetnik koji vodi poslovne knjige i obavljajući svoju delatnost uplaćujete prihode nerezidentnom pravnom licu (NPL), dužni ste da, u situacijama koje predviđa zakon o porezu na dobit pravnih lica obračunate i platite porez po odbitku.

Jedan od osnova po kojima nastaje obaveza za obračunavanje i plaćanje poreza po odbitku jesu i prihodi koje NPL ostvari od vas na osnovu autorskih naknada.

Bojan Matić, pravnik iz kancelarije Stojković Advokati, kaže da autorska naknada podrazumeva plaćanje za korišćenje autorskog prava na književno, umetničko ili naučno delo, kao i korišćenje patenta, zaštitnog znaka, nacrta i modela, plana, tajne formule kao i za korišćenje industrijske, komercijalne ili naučne opreme ili obaveštenja koja se odnose na industrijska, komercijalna ili naučna iskustva.

Naknada za korišćenje softvera je najčešća autorska naknada u praksi.

Predmet oporezivanja

Kada je reč o naknadi za korišćenje softvera važno je naglasiti da je predmet oporezivanja korišćenje softvera. Pravo korišćenja softvera se dobija najčešće na osnovu licence, a isto važi i za licencu za implementaciju softvera.

Sa druge strane, ukoliko dođe do prenosa prava svojine na softveru u celini onda se radi o kupoprodaji i to nije predmet oporezivanja poreza po odbitku.

Kada poslujete sa nerezidentom uvek prvo ustanovite da li vi stičete pravo svojine na konkretnom softveru (što je u praksi jako redak slučaj) ili pak stičete samo pravo korišćenja po osnovu licence. Takođe, ne treba mešati sam softver sa sredstvom kojim se softver prenosi. Ako ste recimo kupili CD na kom se nalazi neki program to ne znači da ste vi stekli pravo svojine na softveru, to samo znači da ste kupili sredstvo koje omogućava korišćenje softvera”, objašnjava Matić.

Foto: Pixabay,com

On dodaje da je važno napomenuti da kada se kupuje oprema ili uređaj sa pratećim softverom bez kog aparat ne može da funkcioniše, ne nastaje poreska obaveza po osnovu poreza po odbitku. Dobar primer je prema rečima našeg sagovornika kupovina mobilnog telefona ili računara koji ne mogu da funkcionišu bez operativnog sistema, ali se u tom slučaju neće plaćati porez na korišćenje softvera.

“Razumevanje načina oporezivanja korišćenja softvera je od ogromnog značaja obzirom da ćete valjanom analizom znati da li za vas postoji obaveza obračuna i uplate poreza po odbitku ili ne. U suprotnom se možete naći u jednoj od dve moguće situacije”, upozorava pravnik.

Prva situacija prema njegovim rečima je da se izvrši obračun i plati porez po odbitku, a da za to ne postoji obaveza u skladu sa zakonom.

“U tom slučaju ćete izgubiti dosta vremena na administraciju kako biste dobili svoj novac nazad. U drugoj situaciji ćete misliti da poreska obaveza nije nastala, nećete izvršiti obračun i uplatu poreza po odbitku iako obaveza postoji. U tom slučaju rizikujete da se protiv vas pokrene prekršajni postupak i da platite kaznu zbog neplaćanja poreza, predviđenu u zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Poreski organ takođe može pokrenuti postupak prinudne naplate poreza”, ističe Bojan Matić.

Poreska stopa

Ukoliko između države iz koje dolazi nerezident i Republike Srbije ne postoji ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, porez po odbitku za naknadu za korišćenje softvera ste dužni da obračunate i platite po zakonskoj stopi od 20 odsto (odnosno 25 procenata ukoliko nerezident dolazi iz jurisdikcije sa preferencijalnim poreskim sistemom).

Ako između države rezidenta i Republike Srbije postoji ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja onda se primenjuju odredbe koje po pravilu predviđaju beneficiranu poresku stopu.

“Treba naglasiti da se naknada za korišćenje softvera u većini ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja ne navodi posebno već se tretira kao autorska naknada za korišćenje književnog odnosno naučnog dela. Zato je od velike važnosti da u svakom konkretnom slučaju nakon što utvrdite državu rezidentnosti partnera sa kojim poslujete, proverite da li Republika Srbija sa pomenutom državom ima potpisan ugovor”, zaključuje Bojan Matić pravnik iz kancelarije Stojković Advokati.

 • JOVANA

  1.7.2022 #1 Author

  Samo neke kazne

  Odgovori

 • Dragana

  1.7.2022 #2 Author

  Koliko drzava tu gubi…

  Odgovori

 • JANA

  1.7.2022 #3 Author

  Ne bi trebalo tako ostro od starta ,valja malo i pomoci ljudima ..

  Odgovori

 • TATJANA

  1.7.2022 #4 Author

  Ko ce ovo da razume

  Odgovori

 • SRDJAN

  1.7.2022 #5 Author

  Naostrili se sa ovim kaznama bas.

  Odgovori

 • GOCA BG

  1.7.2022 #9 Author

  Verujem da mnogi to ne znaju,i da ce placati kazne…

  Odgovori

 • Dzebac

  1.7.2022 #10 Author

  Moraju ubrati poreze svuda…

  Odgovori

 • VOJKAN

  2.7.2022 #11 Author

  Svakako da je neophodno da se sve dovede u red, al ne na ovaj način

  Odgovori

 • Milovan94

  3.7.2022 #12 Author

  Zanimljivo

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  4.7.2022 #13 Author

  I treba uvoditi i strozije kazne!

  Odgovori

 • Lex

  4.7.2022 #14 Author

  Već smo se davno „saglasili“ da plaćamo porez državi i finansiarmo je a koja treba da zauzvrat od tog našeg novca pruža „zaštitu“ putem svog aparata, gradi puteve, bolnice, škole i td., međutim sam postupak obračuna i naplate poreza treba maksimalno pojednostovati i razjasniti. Kod nas je porez bauk i način zastrašivanja većine koja nije u „kombinaciji“ i koja ne može da plati praćenje komplikovane zakonske regulative koja je mnogo obaveza prevalila na privredne subjekta a i pojednice. Obaška što ljudi koji čine držvani aparat imaju shvatanje da im je to „bogom dano“ te se često tako i ponašaju. Treba razmisliti o pojmu „servis građana“, saradnji i edukaciji. Tendencija je da se sva dobra i aktivnosti oporezuju?!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.