šansa za mlade IT stručnjake

Novi Pazar do kraja godine dobija Smart City centar

BiznisHi-techInovacijePreduzetnik

26.4.2022 17:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Novi Pazar do kraja godine dobija Smart City centar Novi Pazar do kraja godine dobija Smart City centar
U Novom Pazaru će do kraja godine početi da radi Regionalni inovacioni „Smart City centar“, površine više od 1.000 kvadrata, a biće izgrađen u... Novi Pazar do kraja godine dobija Smart City centar

U Novom Pazaru će do kraja godine početi da radi Regionalni inovacioni „Smart City centar“, površine više od 1.000 kvadrata, a biće izgrađen u sklopu Kulturnog centra Novi Pazar.

Kako je rečeno, Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj i Grad Novi Pazar obezbedili su 75 miliona dinara za izgradnju i opremanje centra koji će okupljati mlade IT stručnjake iz ovog i okolnih gradova.

Centar, površine preko 1.000 kvadrata, biće izgrađen u sklopu Kulturnog centra Novi Pazar, a okupljaće mlade IT stručnjake iz ovog i okolnih gradova, prenosi Beta.

„Mladi stručnjaci iz informacionih tehnologija i drugih oblasti tu će moći da razvijaju svoje ideje, moći će da ostanu i doprinesu razvoju ove regije i da zarađuju plate po evropskim standardima“, rekao je direktor Regionalne razvojne agencije Sandžaka „SEDA“ Samir Kačapor.

On je dodao da će Centar na početku poslovati u okviru te agencije, uz mogućnost da u budućnosti bude poseban poslovni entitet.

„Cilj nam je da Smart City centar preraste u tehnološki park koji će činiti nekoliko fabrika pod jednim krovom, gde će mladi razvijati svoje tržišno orijentisane IT firme. Ovim Centrom pravimo uslove za otvaranje novih, softverskih fabrika“, poručio je Kačapor.

Ideje i inovativnost
Foto: Fond za inovacionu delatnost

Menadžer postojećeg Regionalnog inovacionog Start ap centra Šemsudin Plojović kazao je da će novi, Smart City centar, raditi na edukaciji IT stručnjaka i njihovoj pripremi za tržište, sarađivati sa IT i kompanijama koje primenjuju inovacije i pomagati startap kompanijama.

„Tokom dve godine rada Startap centra pokazali smo da Novi Pazar ima mnogo talentovanih i kreativnih mladih ljudi. Organizovali smo besplatne obuke za njih, a svi oni koji su ih uspešno prošli su našli zaposlenje. Takođe, pomogli smo osnivanje i osam startap kompanija. Prepoznaje se IT industrija u Novom Pazaru, već imamo 100 mladih koji rade ovde, od kuće, a zarađuju i troše svoje plate koje su znatno više od prosečnih u Srbiji“, naveo je Plojović.

Direktor Kulturnog centra, partnera na realizaciji ovog projekta, Husein Memić ocenio je da je izgradnja Smart City centra najznačajniji projekat u poslednje vreme u Novom Pazaru.

„Centar će biti prva pametna zgrada u Novom Pazaru, a za 10 godina ćemo biti grad sa najviše inovacija. Nećemo imati odliv mladih IT stručnjaka“, poručio je Memić.

On je najavio da bi tender za izgradnju Centra trebalo da bude okončan do kraja juna, a da bi izgradnja i opremanje trebalo da budu završeni do kraja godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...