Većina se opredeljuje i za uplatu doprinosa

Za plaćanje poreza preko novog sajta do sada prijavljeno 1.000 frilensera

Porezi

24.7.2023 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Za plaćanje poreza preko novog sajta do sada prijavljeno 1.000 frilensera Za plaćanje poreza preko novog sajta do sada prijavljeno 1.000 frilensera
Ostalo je manje od desetak dana da frilenseri prijave i plate porez preko posebnog portala Poreske uprave. Irena Đorđević iz NALEDA-a kaže da je... Za plaćanje poreza preko novog sajta do sada prijavljeno 1.000 frilensera

Ostalo je manje od desetak dana da frilenseri prijave i plate porez preko posebnog portala Poreske uprave.

Irena Đorđević iz NALEDA-a kaže da je do sada oko hiljadu frilensera podnelo poresku prijavu za prva dva kvartala preko posebnog portala Poreske uprave, kao i da se većina opredeljuje da uplaćuje doprinose za penzijsko osiguranje.

„To je očekivan broj prijava. Prvi put se uspostavlja sistem da frilenseri sami prijavljuju porez. Na njima je odgovornost da primanja legalno prijave. Nadamo se da će broj biti veći“, navodi Đorđević, piše RTS.

Prema njenim rečima, oko 60 odsto frilensera preko portala opredeljuje se da uplaćuje doprinose za penzijsko osiguranje.

„Ne postoji tačna evidencija kojim se poslovima bave, ali prema istraživanju, većina njih su programeri, veb-dizajneri ili daju časove stranih jezika“, kaže Đorđević.

Ističe i da frilenseri nisu jedino oni čiji su poslodavci stranci, već da rade i za domaća fizička lica. Đorđevićeva objašnjava i da frilenseri mogu preko portala da se opredele za jedan od dva modela, uz određene pogodnosti.

„Prvi model je isplativ u finansijskom smislu, pokriveno je zdravstveno osiguranje, ali vam ne ide radni staž. Drugi model, u finansijskom smislu je skuplji, ali ide vam penzijski staž. Isplativost je relativna“, poručuje Đorđević.

Takođe, bitna informacija za frilensere je da pre podnošenja poreske prijave, treba da se prijave na socijalno osiguranje preko PIO fonda.

„Ako ne podnesu prijavu u roku, mogu da naknadno podnesu prijavu neblagovremenu. Ako ni tada ne podnesu, kontrola poreske uprave pokreće postupak da je frilenser uz kamatu podnese“, zaključuje Irena Đorđević iz NALED-a.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.