Zbog opasnog toplotnog talasa

Sindikati pozvali poslodavce da obustave radove između 11 i 16 sati

PoslovanjePreduzetnikU fokusuZdravlje

22.7.2022 12:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Sindikati pozvali poslodavce da obustave radove između 11 i 16 sati Sindikati pozvali poslodavce da obustave radove između 11 i 16 sati
Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) pozvao je poslodavce da danas i narednih dana, kada spoljna teperatura prelazi 36 stepeni celzijusa na otvorenom, obustave radove... Sindikati pozvali poslodavce da obustave radove između 11 i 16 sati

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) pozvao je poslodavce da danas i narednih dana, kada spoljna teperatura prelazi 36 stepeni celzijusa na otvorenom, obustave radove izmedju 11 i 16 časova i ne dozvole da zaposleni budu izloženi direktnom sunčevom zračenju, prenosi Beta.

„Zaposleni istovremeno imaju pravo, shodno Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, Pravilniku o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad na radnom mestu i Smernicama za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama, da zahtevaju od poslodavaca da budu zaštićeni od štetnog dejstva atmosferskih uticaja na njihovu bezbednost i zdravlje“, saopštio je SSSS.

Oni su pozvali zaposlene i poslodavce na međusobnu saradnju ovih dana i da odgovorno primenjuju sve predviđene mere u zaštiti zdravlja i bezbednosti tokom rada.

To znači da prilagode režim rada visokim temperaturama, organizuju česte pauze i unošenje velikih količina vode i bezalkoholnih pića, obezbede prostorije za rashladjivanje i sklanjanje od sunca, uvedu česte zamene zaposlenih, kao i da obezbede pružanje neophodne prve pomoći ukoliko dodje do zdravstvenih problema zaposlenih.

„Poslodavci su u obavezi, takođe, da zaposlenima pruže informacije o simptomima bolesti koje mogu biti prouzrokovane visokim temperaturama – dehidraciji, sunčanici, toplotnom osipu, toplotnoj iscrpljenosti i grčevima, posebno toplotnom udaru“, saopštio je SSSS.

Takođe, SSSS je pozvao poslodavce da obezbede temperaturu u radnim prostorijama, bez obzira na vrstu posla, do propisanih maksimalno 28 stepeni Celzijusa.

 • MarijaS

  22.7.2022 #1 Author

  I treba,pogotovo za ljude koji rade na građevini.

  Odgovori

 • GOCA BG

  22.7.2022 #2 Author

  Ako je ostalo malo humanog kod poslodavaca,treba da barem ovih dana radnicima koji rade napolju omoguce prekid rada od 11-16h

  Odgovori

 • kaćica

  23.7.2022 #3 Author

  Bravo za ovako nesto da i neko misli i ma radnike.

  Odgovori

 • Milovan94

  24.7.2022 #4 Author

  Teško da će to neko postovati

  Odgovori

 • STRAHINJA

  24.7.2022 #5 Author

  Vrlo duhovito

  Odgovori

 • Crca

  26.7.2022 #6 Author

  Bilo bi u najmanju ruku ok

  Odgovori

 • TINA

  28.7.2022 #7 Author

  Velike su vrucine, bilo bi dobro da se to ispostuje

  Odgovori

 • Dea

  11.8.2022 #8 Author

  Ne mogu ni sa klimom da se sastavim,zamislite kako je ljudima na skelama…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *