Uspešno poslovanje uprkos nestašici elektronskih čipova

Više od milijardu dolara dobiti za Teslu u drugom kvartalu

AutomobiliHi-techLifestylePoslovanjePreduzetnik

27.7.2021 10:08 Autor: Vladimir Jokanović 0

Više od milijardu dolara dobiti za Teslu u drugom kvartalu Više od milijardu dolara dobiti za Teslu u drugom kvartalu
Kompanija Tesla ostvarila je u drugom kvartalu ove godine više od milijardu dolara dobiti, iako se borila da održi korak sa potražnjom za električnim... Više od milijardu dolara dobiti za Teslu u drugom kvartalu

Kompanija Tesla ostvarila je u drugom kvartalu ove godine više od milijardu dolara dobiti, iako se borila da održi korak sa potražnjom za električnim automobilima suočena sa globalnom nestašicom čipova.

Kompanija je saopštila da je u drugom tromesečju ostvarila profit od 1,14 milijardi dolara, odnosno 10 puta više nego pre godinu dana. Ujedno, to je bio osmi uzastopni kvartal u kojem je Tesla stekla dobit, prenosi Guardian.

Tesla je isporučila 201.250 električnih vozila i proizvela 206.421 komad tokom kvartala koji je okončan 30. juna. Proizvođači automobila širom sveta borili su se da održe korak sa potražnjom u jeku nestašice elektronskih poluprovodnika.

Kretanje vrednosti akcija kompanije Tesla u poslednjih godinu dana/Izvor: Google-Nasdaq

„Naš najveći izazov je lanac snabdevanja, posebno čipovi za mikrokontrolere. Nikada nisam video ništa slično. Strah od nestanka uzrokuje prekomerno poručivanje svih, poput nestašice toalet papira, ali u epskim razmerama“, rekao je izvršni direktor kompanije Tesla Ilon Mask (Elon Musk).

Nestašica nije umanjila entuzijazam za njena vozila, posebno za sportski Model Y, najpopularnije među potpuno električnim vozilima u SAD. Kompanija Tesla saopštila je da se čini da su javni osećaj i podrška za električna vozila na prekretnici. Akcije kompanije porasle su za više od dva odsto u satima nakon objave kvartalnog izveštaja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...