Sistem naplate određuje Poreska uprava

Zašto je privrednicima bolje da budu tromesečni PDV obveznici?

PoreziPoslovanjePreduzetnikU fokusu

4.3.2022 08:01 Autor: Ljiljana Begović 16

Zašto je privrednicima bolje da budu tromesečni PDV obveznici? Zašto je privrednicima bolje da budu tromesečni PDV obveznici?
Za koji će poreski period obveznik poreza na dodatu vrednot (PDV) podnositi poresku prijavu, obračunavati i plaćati porez, zavisi od iznosa ukupnog prometa dobara... Zašto je privrednicima bolje da budu tromesečni PDV obveznici?

Za koji će poreski period obveznik poreza na dodatu vrednot (PDV) podnositi poresku prijavu, obračunavati i plaćati porez, zavisi od iznosa ukupnog prometa dobara i usluga ostvarenog u prethodnih 12 meseci. Pored toga, na određivanje poreskog perioda utiče i činjenica da li je obveznik tek počeo sa obavljanjem PDV aktivnosti, da li primenjuje sistem naplate, a u određenim slučajevima i procena samog obveznika PDV-a.

Prema rečima poreske savetnice Zvezdane Pisarević, obveznik ne može sam da se opredeli kako će plaćati PDV, već Poreska uprava određuje poreski period.

Ali, da bi poreski obveznik prešao iz jednomesečnog u tromesečnog obveznika potrebno je da dostavi zahtev Poreskoj upravi za promenu poreskog perioda. To se ne radi po automatizmu, tako da ima mnogo firmi koje PDV plaćaju jednom mesečno, a promet im je mnogo manji od milijardu dinara.

Zahtev za promenu statusa obveznik podnosi u pisanoj formi. Od 1. januara 2020. godine omogućeno je podnošenje zahteva u elektronskom obliku, a zatim nadležni poreski organ odobrava promenu poreskog perioda svakom obvezniku PDV-a koji je blagovremeno podneo zahtev.

U praksi su poznati slučajevi da poreski organi ne odobravaju promenu poreskog perioda iako su zahtevi uredno podneti, pa je preporuka obveznicima je da urgiraju kod nadležnog poreskog organa radi postupanja u navedenom slučaju.

“Lično više volim kada se poreske prijave za PDV predaju jednom mesečno, jer su klijenti ažurniji u dostavljanju dokumentacije i kontrola obračuna je mnogo lakša pošto ima manje podataka za obradu. Ali ovo je iz ugla knjigovođe, privrednicima je bolje da budu tromesečni obveznici”, kaže Pisarević.

Foto: Pexels.com

Zakon o PDV-u jednomesečne obveznike naziva velikim poreskim obveznicima i da bi neka firma bila veliki poreski obveznik potrebno je da u celoj kalendarskoj godini ima ukupan promet dobara i usluga veći od milijardu dinara. O tome odlučuje Poreska uprava na osnovu podataka o prihodu iz prethodne godine. Ovi poreski obveznici predaju poresku prijavu i plaćaju PDV jednom mesečno.

„Ukoliko firma koja nije bila u sistemu PDV-a odluči da uđe u PDV sistem prve dve godine će biti jednomesečni poreski obveznik, što znači da jednom mesečno predaje poresku prijavu i plaća PDV. Novoosnovana firma takođe može pri osnivanju da odluči da uđe u sistem PDV i ponovo važi isto pravilo da će prve dve godine biti jednomesečni poreski obveznik“, navodi naša sagovornica.

Svi koji imaju manji promet od jedne milijarde dinara su mali poreski obveznici i poreski period za PDV im je tri meseca, odnosno poreska prijava se predaje po isteku kvartala i u istom roku se plaća PDV.

“Benefit tromesečnog obveznika je u tome što može da koristi novac od naplaćenog PDV-a u svojim fakturama. Bolje rečeno, kupac plati fakturu sa PDV-om, ali pošto se PDV plaća tek posle nekoliko meseci, mali poreski obveznik taj novac može da koristi za plaćanje dospelih obaveza”, naglašava Pisarević.

Podsetimo, prema kalendaru Poreske uprave 15. mart je poslednji rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje PDV-a za prethodni mesec. Prijava se podnosi na Obrascu PP PDV. Poreski obveznici koji su se evidentirali za PDV i kojima je poreski period kalendarski mesec dužni su da podnesu poresku prijavu PP PDV i plate obračunati PDV u roku od 15 dana po isteku meseca.

Takođe, obveznik PDV dostavlja nadležnom poreskom organu uz poresku prijavu PDV i obrazac PID PDV 1- pretežni izvoz dobara u inostranstvo za prethodni mesec, ako je u tom mesecu ispunio jedan od kriterijuma da postane obveznik PDV-a koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo.

 • MARKO7

  4.3.2022 #1 Author

  Pa iskreno i ja mislim da je bolje za njih…

  Odgovori

 • VERA

  4.3.2022 #2 Author

  Tromesečni pdv obveznik moze da vrti pare par meseci dok ne plati pdv. Svako se snalazi.

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  4.3.2022 #4 Author

  bitno je da se porez plati, sve tododje na isto

  Odgovori

 • IVAN

  4.3.2022 #5 Author

  I ja mislim da je bolje.

  Odgovori

 • MARIJANA

  4.3.2022 #6 Author

  Svakako da bi im ta opcija vise odgovarala.

  Odgovori

 • Lelica

  4.3.2022 #7 Author

  Na kraju se mora platiti,ovako ili onako.

  Odgovori

 • LEPOSAVA

  4.3.2022 #8 Author

  Obrni okreni da se plati mora

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  4.3.2022 #9 Author

  Isto je, ovako se samo odlaže plaćanje onog što je neizbežno.

  Odgovori

 • Emilija

  4.3.2022 #10 Author

  Svako ima svoju racunicu.Mada iakreno mialkm da je ovo bolja varijanta

  Odgovori

 • TINA

  4.3.2022 #11 Author

  Mozda je tako ipak lakse za privrednike

  Odgovori

 • GOCA BG

  4.3.2022 #12 Author

  Sta god da pokusavaju na kraju moraju da plate…

  Odgovori

 • BIJUTI27

  4.3.2022 #14 Author

  Svakako je pametnije i bolje.

  Odgovori

 • ZVE84

  4.3.2022 #15 Author

  Pa to se baš i ne isplati…

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  5.3.2022 #16 Author

  Sve u svemu samo su razlike u nijansama, platiti se mora.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...