KO ĆE U SRBIJI DOBITI MIŠLENOVU ZVEZDU? Stručnjaci kompanije već godinu dana posećuju naše restorane
IntervjuIzdvajamoLifestyleSrbijaU fokusuVestiZanimljivosti
23.10.2020 13:35 Autor: Marija Jovanović
Stručnjaci Mišlenovog vodiča već godinu dana obilaze restorane u Srbiji, a ko će dobiti ovo svetsko gastronomsko priznanje još uvek nije poznato.
Iako se u medijima spekuliše o pojedinim restoranima koji se smatraju kandidatima, ceo proces je pod ogromnim velom tajne i do te mere sakriven i ugovorno pokriven da niko ne može ni da pretpostavi, kaže za Biznis.rs direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restorana Srbije (HORES) Georgi Genov.
„Mišlenova zvezdica je kulinarski oskar za restorane koji pružaju svetski kvalitet hrane i usluge. Stručnjaci Mišlenovog vodiča skoro godinu dana obilaze naše restorane, a od zemalja u okruženju u Mišlenovom vodiču našle su se samo Hrvatska sa sedam i Slovenija sa dva restorana“, navodi Genov.
Na ovoj poziciji rade vrhunski poznavaoci hrane, sa oštrim okom za detalje, ljudi koji odlično pamte ukuse, a koji se u restoranu pojavljaju kao najobičniji gosti, objašnjava direktor HORES i dodaje da se procene vrše na osnovu njihovog iskustva u momentu kada se zateknu u restoranu.
„Po mojoj ličnoj proceni, Mišlenovu zvezdicu mogao bi da dobije neki od restorana u Beogradu i Novom Sadu, a ko će imati tu privilegiju saznaćemo 14. decembra“, kaže Genov.
Kako se naći na „radaru“ Mišlena
Mišlen je 1900. godine počeo da izdaje svoj turistički vodič Evrope, kako bi se novi vozači ohrabrili da posećuju lokalne restorane na svojim putovanjima. Prva zvezda dodeljena je 1926. godine, a sledeća tek 1931. godine, objašnjava generalni sekretar Kulinarske federacije Srbije Nikola Vuksanović.
„Mišlen radi samo u određenim regionima, tako da ako se vaš restoran ne nalazi u području koje vodič pokriva, neće vas uzeti u obzir. Da biste došli do radara kompanije Mišlen, stručnjaci kažu da je dobro da izgradite reputaciju kod lokalnih blogera i kritičara hrane, a zatim i kod većih publikacija“, napominje Vuksanović.
Prema njegovim rečima, niko sa sigurnošću ne zna šta je tačno potrebno da bi se zaradila Mišlenova zvezdica, naročito ako se uzme u obzira da procenu rade anonimni inspektori i da restorani nikada ne znaju kada ih mogu očekivati.
„Prema pričama onih koji su osvojili zvezdu, za ovo gastronomsko priznanje potrebno je pre svega osoblje koje posvećuje pažnju detaljima. Jela koja se pripremaju sa francuskim akcentom zavređuju posebnu pažnju, a u obzir se uzima i veština kuvanja, originalnost jela, ali i prosečna cena koju određuje lokalni standard“, naglašava Vuksanović.
Neretko Mišlenova zvezda može imati psihološki uticaj na kuvare, jer nastoje da zadrže svoj status sa zvezdicom, objašnjava on.
„Nakon jedne zvezde, možda ćete hteti i dve, tri zvezdice… Kada zaradite svoju prvu zvezdu, možete očekivati poslovnu i međunarodnu medijsku pažnju, ali i mnogo više pritiska. Zvezda sigurno donosi priliv novih gostiju i kupaca, ali vam može doneti i mnoge promene u poslovanju“, poručuje generalni sekretar Kulinarske federacije.