raketa bi tebalo da poleti u utorak

Nuri postavljen na lansirnu rampu, istorijski trenutak za Južnu Koreju

Hi-techLifestyleU fokusu

20.6.2022 17:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Nuri postavljen na lansirnu rampu, istorijski trenutak za Južnu Koreju Nuri postavljen na lansirnu rampu, istorijski trenutak za Južnu Koreju
Svemirska raketa Nuri postavljena je na lansirnu rampu u svemirskom centru Naro, u Goheungu u Južnoj Koreji, u ponedeljak, dan pre poletanja u utorak,... Nuri postavljen na lansirnu rampu, istorijski trenutak za Južnu Koreju

Svemirska raketa Nuri postavljena je na lansirnu rampu u svemirskom centru Naro, u Goheungu u Južnoj Koreji, u ponedeljak, dan pre poletanja u utorak, kako bi gurnula satelit težak 1,5 tona u nisku orbitu između 600 i 800 kilometara iznad Zemlje.

Prvi pokušaj lansiranja otkazan je prošle srede zbog tehničkog kvara pronađenog u senzoru rezervoara za oksidator. Problematična komponenta je prošlog petka zamenjena novom.

Ministarstvo nauke i IKT i Korejski institut za istraživanje svemira (KARI) saopštili su u ponedeljak ujutro da je Nuri stigao na mesto lansiranja u 8.45 sati. Transportno vozilo koje je nosilo raketu krenulo je u 7.20 časova. od sabirnog centra koji je od lansirnog mesta udaljen samo 1,8 kilometara.

Proces vertikalnog postavljanja rakete počeo je u 9.50 časova, a svemirsko vozilo lokalnog razvoja konačno je postavljeno na lansirnu rampu u 11.10 časova, saopštili su ministarstvo i KARI.

U popodnevnim satima, tehničari su izvršili inspekcije pre lansiranja, povezujući Nurija sa „pupčanom“ kulom koja snabdeva strujom, gorivom i oksidantima preko kablova priključenih na raketu.

Ministarstvo i KARI rekli su da će konačna provera na lansirnoj rampi biti završena pre 19 časova, osim ako ne otkriju bilo kakve druge tehničke probleme.

U utorak ujutro, odbor za upravljanje lansiranjem će se sastati da odluči da li će napuniti Nurijev rezervoar za gorivo. Još jedan komitet će se takođe sastati tog popodneva kako bi se finaliziralo vreme lansiranja.

„U ovom trenutku, cilj nam je da lansiramo u 16 časova (u utorak)“, rekao je istraživač KARI Oh Seung-Hjup tokom konferencije za novinare. „Korejska meteorološka uprava nije prognozirala padavine u utorak ujutro, tako da ne očekujemo probleme u nastavku lansiranja kako je planirano.

Prošlog utorka, plan za lansiranje Nurija je odložen za jedan dan jer su jaki vetrovi na mestu lansiranja izazvali zabrinutost za bezbednost.

Tokom svog prvog lansiranja prošlog oktobra, Nuri je poleteo na ciljnu visinu od 700 kilometara, ali nije uspeo da postavi lažni satelit u orbitu jer mu je motor izgoreo 46 sekundi ranije nego što se očekivalo.

Ako Nuri bude uspešno lansiran, Južna Koreja će postati sedma zemlja koja će lansirati svemirsku raketu sa sopstvenom tehnologijom, posle Rusije, SAD, Francuske, Kine, Japana i Indije, koje sve poseduju mogućnost postavljanja satelita od preko jedne tone u orbitu.

Tagovi
LIFESTYLE SAD

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.