Veštačko meso i mlečni proizvodi sačuvaće planetu od klimatskih promena
EkologijaLifestyleU fokusuZanimljivosti
21.2.2021 09:54 Autor: Ljiljana Begović
Bil Gejts (Bill Gates) je u svojoj novoj knjizi u kojoj obrađuje temu klimatskih promena, pozvao bogate zemlje da pređu sa „obične“ govedine na „100 odsto sintetičko meso“ kako bi se borili protiv emisije štetnih gasova koji utiču na klimatske promene.
U svojoj novoj knjizi „Kako izbeći klimatsku katastrofu“, Gejts ističe da iako je moguće da će svet izbeći katastrofu kroz tehnološki napredak, svetske vlade moraju ipak da donesu brojne nepopularne odluke.
Jedan od najbogatijih ljudi na svetu kaže da je jedan od načina smanjivanja nivoa metana prestanak konzumiranja mesa i njegova zamena sa sintetičkim uzgojem u laboratoriji.
Za časopis Technology Review, Gejts je izjavio da ljudi mogu da se naviknu na razliku u ukusu, a da će sintetička hrana u budućnosti biti još ukusnija.
Ideja je da se smanji emisija metana, izuzetno moćnog gasa sa efektom staklene bašte koji proizvode preživari dok vare travu.
Hvaleći tehnološki napredak u poljoprivredi i bioinženjeringu, Gejts smatra da ne postoji drugi način od potpunog eliminisanja mesa iz naše ishrane, iako je priznao da je to veoma težak put jer je veoma politički nepopularno reći ljudima da ne mogu više da jedu kravlje, ovčje i kozje meso.
„Ne mislim da će najsiromašnijih 80 država jesti sintetičko meso, ali mislim da bogate zemlje treba da pređu na takvu vrstu mesa 100 odsto“, kazao je.
Na tržištu se osim veštačkog mesa pojavljuju i mlečni proizvodi koji ne sadrže mleko.
Tehnološka kompanija „Nature’s Find“, predstavila je svoje nove proizvode – krem sir bez mleka i paštetu za doručak bez mesa. Oba proizvoda napravljena su od proteina iz gljivica.
Kompanija „Nature’s Find“ koja postoji od 2012. godine, napravila je posebnu tehnologiju za fermentaciju, koja gljivice pretvara u protein pod nazivom Fi. Mark Kozubal, direktor kompanije i suosnivač, otkrio je poseban mikroorganizam na svom naučnom putovanju u Jelouston.
„To je organizam koji ima neverovatnu moć adaptacije“, kaže izvršni direktor i suosnivač Tomas Džonas (Thomas Jonas).
Od tog otkrića, tim „Nature’s Find“ radi na tome da mikrob fermentacijom pretvori u protein. Za ovaj proces, koji stvara kompletan protein sa svim esencijalnim aminokiselinama, potrebno je 99 odsto manje zemlje i 87 procenata manje vode od proizvodnje govedine, dok se emituje 99 odsto manje štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.
Naučnici smatraju da bi ovaj protein mogao biti nova soja, odnosno sastavni element za čitav spektar proizvoda od mesa i mleka.
„Baš kao što možete dobiti sojino mleko, sojinu pljeskavicu, možete od ovog proteina napraviti i sve ostale proizvode koji su do sada pravljeni od mleka i mesa“, navode iz kompanije.
Budući da je osnovni proces fermentacije već razvijen, kompanija bi mogla da predstavi svoje sledeće proizvode vrlo brzo.
„Iako ideja da jedete nešto što potiče od gljivica možda u početku ne zvuči toliko privlačno, ipak mislimo da će kupci želeti da probaju naše proizvode, pre svega oni koji brinu o efektima klimatskih promena“, napominju naučnici iz kompanije „Nature’s Find“.