Nezakonita trgovina divljim životinjama verovatni uzrok pandemije

Zaboravljeni izveštaj kineskog naučnika, karika koja nedostaje

AnalizaLifestyleU fokusuZdravlje

18.8.2021 13:25 Autor: Vladimir Jokanović 0

Zaboravljeni izveštaj kineskog naučnika, karika koja nedostaje Zaboravljeni izveštaj kineskog naučnika, karika koja nedostaje
Priča o poreklu korona virusa prešla je odavno iz domena naučnog dokazivanja u sferu geopolitike, nagađanja i ličnih uverenja, ali je naučno istraživanje koje... Zaboravljeni izveštaj kineskog naučnika, karika koja nedostaje

Priča o poreklu korona virusa prešla je odavno iz domena naučnog dokazivanja u sferu geopolitike, nagađanja i ličnih uverenja, ali je naučno istraživanje koje je objavljeno sa godinu i po zakašnjenja podržalo početnu naučnu hipotezu da je pandemija potekla od zaraženih divljih životinja. U njemu je navedeno da nisu pronađeni dokazi genetske manipulacije virusom.

Podatke navedene u izveštaju 30 meseci je prikupljao kineski virolog Sijao Sijao, koji se dugo bavi istraživanjima životinja u laboratoriji Univerziteta tradicionalne kineske medicine Hubej, koji finansira vlada, prenosi Bloomberg. Sijao je započeo istraživanje u maju 2017. godine na pijacama divljih životinja u Vuhanu, nastojeći da ispita izvore bolesti, slične lajmskoj, koju prenose krpelji.

Prema izveštaju koji je još u junu objavljen u naučnom časopisu Scientific Reports, on je u novembru 2019. godine naišao na prve misteriozne slučajeve upale pluća kod divljih životinja. Kada se virus raširio na ljude, Sijao je postao svestan značaja svojih podataka. U januaru 2020. godine on je sarađivao sa kolegama sa Univerziteta Oksford sa kojima je napisao iscrpan rad. Međutim, izdavači su ga odbili.

Britanski ekolog i jedan od koautora rada, Kris Njuman (Chris Newman), naveo je da su mislili da će časopisi jedva čekati da objave pomenuti rad, kao i da bi Svetska zdravstvena organizacija (SZO) bila oduševljena informacijama u njemu, ali je prevladalo mišljenje izdavača da rad nema široku privlačnost.

Foto: Tanjug/AP

Da je studija odmah objavljena, potraga za poreklom virusa mogla je da krene drugim tokom. Ne samo da je studija sadržala uverljive dokaze da su se žive divlje životinje prodavale za ljudsku ishranu u epicentru pandemije, nego je i Sijao prikupio krpelje sa divljih životinja koje je pomno ispitao. Uzorci krvi životinja pronađeni u krpeljima mogli su se testirati na tragove korona virusa, što bi bilo izuzetno korisno.

U prvim mesecima epidemije, lokalni stručnjaci tvrdili su da novi korona virus podseća na SARS, koji je takođe potekao sa životinjske pijace u Guandongu. Naučnici su od početka govorili o prisustvu “raznih divljih životinja“ na pijacama u Vuhanu. Pijaca Huanan u Vuhanu zatvorena je u ranim jutarnjim časovima 1. januara 2020. godine, a njenih 678 štandova je ispražnjeno i dezinfikovano.

Istraživači sa kineskog Instituta za kontrolu i prevenciju virusnih bolesti nekoliko dana kasnije saopštili su da su otkrili tezge na kojima su se prodavali zaraženi morski plodovi u Vuhanu. “To je važno otkriće i mi ćemo istražiti koja životinja je izvor“, naveli su istraživači za China Daily. Kina je nakon toga privremeno, a zatim trajno zabranila trgovinu divljim životinjama.

Foto: Pixabay.com

SZO i Kina sproveli su zajedničku misiju ispitivanja porekla epidemije u Vuhanu u februaru 2020. godine, navodeći da su u toku napori da se prikupe detaljni zapisi o izvoru i vrsti divljih životinja nakon što je pijaca zatvorena, ali nikada nije objavljeno šta su prikupili. Naučni časopis Cell objavio je u martu komentar istraživača koji su objavili prvi genetski niz SARS-CoV-2 da “očigledan nedostatak direktnog uzorkovanja životinja na pijaci može značiti da će biti teško ili nemoguće identifikovati“ izvor virusa.

Kina se branila od sve češćih optužbi da je svesno odgovorna za pandemiju, a Australija je u aprilu 2020. godine pozvala na globalnu istragu. SAD su pozvale Kinu da zatvori pijace živih životinja, a kinesko Ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je da vladini eksperti u potpunosti odbacuju hipotezu o pijaci divljih životinja kao mestu gde je pandemija evoluirala, a “još manje o laboratoriji“.

Foto:Tanjug/AP

Noviji radovi kineskih naučnika koje finansira vlada otvorili su nekoliko teorija o lokacijama sa kojih je virus “uvezen“ u Kinu. Pominjali su SAD i Evropu. Budući da je trgovina živim divljim životinjama na kineskim pijacama bila u principu ilegalna, Sijao je iskoristio činjenicu da nije povezan sa agencijama za sprovođenje zakona, pa je imao pristup trgovačkim praksama.   

Sijao je pregledao životinje na povrede i bolesti, primetivši da niko od trgovaca nije posedovao potvrdu o poreklu i karantinu za uhvaćene životinje, što trgovinu čini “fundamentalno nezakonitom“, navedeno je u studiji. Zakon je propisivao novčane i mandatne kazne, ali skoro da se nije sprovodio. Sijaov izveštaj je u jesen 2020. godine posredno stigao u SZO, gde se zagubio među hiljadama dopisa. Pretpostavlja se da Sijao nije svoj izveštaj direktno odneo u SZO zbog zabrane kineskim naučnicima da dele svoje podatke pre odobrenja vlade. Sijao nije želeo ništa da komentariše i ne odgovara na pitanja novinara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...