pesimistična očekivanja velikih investicionih banaka

Zemlje jeftine radne snage gube ekonomsku trku

AnalizaU fokusu

3.9.2021 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Zemlje jeftine radne snage gube ekonomsku trku Zemlje jeftine radne snage gube ekonomsku trku
Proizvodna aktivnost u Aziji izgubila je zamajac u avgustu jer je ponovni rast broja obolelih od korona virusa poremetio lance snabdevanja u celom regionu,... Zemlje jeftine radne snage gube ekonomsku trku

Proizvodna aktivnost u Aziji izgubila je zamajac u avgustu jer je ponovni rast broja obolelih od korona virusa poremetio lance snabdevanja u celom regionu, što izaziva zabrinutost da će nestabilna proizvodnja povećati ekonomske probleme izazavane padom potrošnje.

Jugoistočna Azija, koja je zbog niskih troškova proizvodno središte mnogih svetskih kompanija, posebno je pogođena padom fabričke aktivnosti u Vijetnamu, Tajlandu, Indoneziji i Maleziji zbog izbijanja pandemije i obustave proizvodnje, piše Reuters, pozivajući se na nedavno objavljena istraživanja.

Kada je reč o globalnoj ekonomiji, naročito zabrinjava to što je i kineska proizvodna aktivnost takođe opala prošlog meseca, prvi put u godinu i po dana, zbog mera protiv širenja korona virusa, uskih grla u snabdevanju i visokih cena sirovina koje su uticale na proizvodnju.

Azijske izvozne snage – Japana, Južne Koreje i Tajvana takođe su u avgustu beležile sporiji rast rast proizvodnih aktivnosti, što znači da bi nedostatak čipova i zatvaranje fabrika moglo da odloži održivi oporavak od pada izazvanog pandemijom.

Slabost u Aziji u suprotnosti je sa situacijom u Evropi, gde se uglavnom očekuje nastavak ubrzanja proizvodne aktivnosti, budući da se brojne ekonomije ponovo otvaraju zahvaljujući visokim stopama vakcinacije. Istraživanja ukazuju na sve veću štetu izazvanu pandemijom u jugoistočnoj Aziji. Zbog rasta broja zaraženih i mera zatvaranja dodatno se nanosi šteta i uslužnom i proizvodnom sektoru.

Velike investicione banke Goldman Sachs, JPMorgan Chase i HSBC listom prognoziraju posledice „negativnog delta efekta“ u čitavoj Aziji. HSBC, pritom, u svojoj analizi ističe da je proizvodni ciklus u elektronici na najvećem kontinentu inače dotakao plafon, pa bi i prirodno došlo do njegovog usporavanja, nego je četvrti talas korona virusa ubrzao započeti trend.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...