Predstavljena studija o ekonomskim učincima nove generacije mobilnih mreža

5G donosi 10 milijardi kuna, a najveći dobitnik mogla bi biti poljoprivreda

BiznisInfrastrukturaInvesticijeRegionVesti

21.4.2022 08:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

5G donosi 10 milijardi kuna, a najveći dobitnik mogla bi biti poljoprivreda 5G donosi 10 milijardi kuna, a najveći dobitnik mogla bi biti poljoprivreda
Iskorak u 5G, petu generaciju mobilnih mreža donosi privredi više od 10 milijardi kuna nove vrednosti u idućih nekoliko godina, a pozitivne efekte trebalo... 5G donosi 10 milijardi kuna, a najveći dobitnik mogla bi biti poljoprivreda

Iskorak u 5G, petu generaciju mobilnih mreža donosi privredi više od 10 milijardi kuna nove vrednosti u idućih nekoliko godina, a pozitivne efekte trebalo bi da osete sve delatnosti i regije, posebno slabije razvijene.

Godišnja neto korist od ulaganja u 5G procenjuje se na 1,72 odsto BDP-a i to zahvaljujući ubrzanju tržišne dinamike, rastu konkurentnosti i zaposlenosti, zaključci su studije „5G Atlas – Ekonomski učinci razvoja 5G infrastrukture u Hrvatskoj“ Ekonomskog instituta i Hrvatskog telekoma, prenosi Poslovni dnevnik.

Iako je teško predviđati kako će izgledati budućnost (i benefiti) u kojoj je realnost svakodnevna upotreba brze ‘wireless’ tehnologije, to se može naslutiti na primerima poput pilot projekta vinarije Kutjevo. U njemu se multifunkcionalnim kamerama na dronovima prikupljaju i obrađuju velike količine podataka iz vinograda u realnom vremenu, sve na bazi 5G tehnologije.

Na temelju snimaka proizvođač vina može ustanoviti jesu li se pojavile bolesti, oštećenja, nedostaje li đubriva ili je nužno navodnjavanje. Upravo kutjevački primer ilustruje kako bi među najvećim dobitnicima tehnologije u razvoju mogla biti poljoprivreda.

U svetu koji se ubrzano digitalizuje, razvoj 5G infrastrukture među glavnim je pokretačima rasta i napretka ekonomije u svim županijama. Ona otvara preduzetnički potencijal, posebno u manje razvijenim područjima, kao i udaljenima od urbanih središta.

Procene su da bi se u Zagrebu mogla pokrenuti četvrtina firmi više nego dosad, u Brodsko-posavskoj županiji i do 250 odsto, najviše u sektorima informaciono-komunikacione tehnologije (ICT) i turizma.

„Uvođenje 5G mreže ima potencijal da poveća tržišnu dinamiku, unaprediti troškovnu konkurentnost i sofisticiranost domaće privrede i da dovede do redistributivnih učinaka ekonomske aktivnosti među hrvatskim regijama. Hrvatska će imati višestruko veće koristi od uvođenja 5G mreže od troškova razvoja te infrastrukture“, rekla je voditeljka istraživanja Maruška Vizek sa Ekonomskog instituta.

Dodaje da je „od presudne važnosti da svi učesnici, privatni i javni sektor, aktivno podstiču mere koje će omogućiti da 5G iskoristi potencijal“.

Troškovi ulaganja u 5G procenjuju se na 445 miliona evra, pa uz pomenute koristi, odnos koristi i ulaganja iznosi 3:1 što Hrvatsku stavlja na 19. mesto u Evropi.

„To je za Hrvatsku dobra vest jer je zemlja spremnija za 5G nego što bi se očekivalo s obzirom na stepen ukupnog razvoja”, kaže Vizek napominjući da Zagreb nadmašuje evropski prosek.

Upola viši prihodi

U brojkama, 5G tehnologija u široj upotrebi doneće veće prihode firmama od 20 do 50 odsto, izvozne sofisticiranosti za 10 odsto, isto toliko bi se smanjili troškovi poslovanja, a nije naodmet istaći da se sam potencijal za osnivanje novih preduzeća povećava tri puta, konzervativne su procene iz studije.

Zahvaljujući vetru u leđa 5G tehnologiji, zaposlenost se povećava od najmanje osam odsto u prerađivačkom do 46 procenata u ICT sektoru. Zanimljivo je da se najveći pozitivan efekat na složenost izvoznih proizvoda predviđa nekonkurentnoj poljoprivredi, za odličnih 25 odsto. Slede prerađivačka industrija i ICT s 19, odnosno sedam odsto. Za poljoprivrednike je i najveći potencijal smanjivanja troškova, do čak 30 odsto.

Član Uprave Hrvatskog telekoma (HT) Boris Drilo kaže da će investicije u 2022. dostići 1,6 milijardi kuna, ne otkrivajući koji se deo iznosa odnosi na 5G. Inflacija i višestruki skok cena električne energije zasad nisu uticali na planirana ulaganja koje kompanija “pokušava da amortizuje internim merama”.

HT-ova trenutna pokrivenost 5G mrežom iznosi oko 60 posto što uključuje oko 70 gradova i oko dva miliona stanovnika.

  • GOCA BG

    23.4.2022 #1 Author

    Videcemo da li ce ova statistika biti opravdana…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...