AERODROM NIKOLA TESLA BIĆE VAZDUŠNI ČVOR JUGOISTOČNE EVROPE Francuski koncesionar ulaže 732 miliona evra u modernizaciju

BiznisInfrastrukturaInvesticijeNovacSrbijaVesti

26.11.2020 13:06 Autor: Marija Jovanović

AERODROM NIKOLA TESLA BIĆE VAZDUŠNI ČVOR JUGOISTOČNE EVROPE Francuski koncesionar ulaže 732 miliona evra u modernizaciju AERODROM NIKOLA TESLA BIĆE VAZDUŠNI ČVOR JUGOISTOČNE EVROPE Francuski koncesionar ulaže 732 miliona evra u modernizaciju
Ulaganjima u beogradski aerodrom “Nikola Tesla” francuski koncesionar „Vansi“ učiniće srpski aerodrom centralnim vazdušnim čvorom Jugoistočne Evrope, kazao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture... AERODROM NIKOLA TESLA BIĆE VAZDUŠNI ČVOR JUGOISTOČNE EVROPE Francuski koncesionar ulaže 732 miliona evra u modernizaciju

Ulaganjima u beogradski aerodrom “Nikola Tesla” francuski koncesionar „Vansi“ učiniće srpski aerodrom centralnim vazdušnim čvorom Jugoistočne Evrope, kazao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović prilikom obilaska radova.

Momirović je podsetio da je „Vansi“ najavio da će u modernizaciju aerodroma uložiti 732 miliona evra, a da će svi planirani radovi biti gotovi u naredne tri godine.

Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije i francuska kompanija dele istu viziju, a to je da beogradski aerodrom može da opsluži 15 miliona putnika godišnje.

„Radovi na modernizaciji aerodroma me kao člana Vlade Srbije ispunjavaju ponosom, a oni su rezultat trijumfa politike koja je vođena u prethodnom periodu i trijumfa predsednika Republike koji je započeo pregovore sa Vansijem“, rekao je Momirović, prenosi Tanjug.

Foto: Tanjug

Ministar je istakao da će i problemi koje je izazvala pandemija virusa korona ostati iza nas i da će se nastaviti razvoj vazdušnog saobraćaja. Kako je naveo, država će pružiti maksimalnu podršku razvoju avijacije i aerodroma u narednom periodu, kao i da će francuskom koncesionaru takođe biti podrška.

Generalni direktor „Beogradskog aerodroma“ Fransoa Berizo rekao je da su radovi na modernizaciji i izgradnji aerodroma započeli ove godine i da se odvijaju bez većih zastoja uprkos krizi koju je izazvala pandemija.

Foto: Tanjug

On je istakao da ulaganja pokrivaju sve glavne aspekte koji će proširiti kapacitet aerodroma, a pod tim se podrazumeva proširenje terminala, izgradnja piste, parking mesta za vazduhoplove, parking mesta za automobile, kao i postrojenja koja čuvaju životnu sredinu.

Radovi koje su ministar i rukovodstvo aerodroma obišli jesu oni na proširenju terminala, a Berizo ističe da su oni najznačajniji jer će doneti dodatne kapacitete aerodromu. Dužina tog objekta biće 400 metara, imaće osam novih izlaza, dodatni sprat za bolju uslugu putnika i kao takav predstavlja, kaže Berizo, ključnu tačku u celokupnoj modernizaciji i proširenju.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.