Veliki gubici evropske kompanije u poslovanju satelitima

Airbus najavio ukidanje 2.500 radnih mesta

SvetVesti

17.10.2024 09:19 Autor: Vladimir Jokanović 0

Airbus najavio ukidanje 2.500 radnih mesta Airbus najavio ukidanje 2.500 radnih mesta
Kompanija Airbus najavila je u sredu planove za ukidanje do 2.500 radnih mesta u svom odeljenju za odbranu i svemir, nakon višemesečnog istraživanja velikih... Airbus najavio ukidanje 2.500 radnih mesta

Kompanija Airbus najavila je u sredu planove za ukidanje do 2.500 radnih mesta u svom odeljenju za odbranu i svemir, nakon višemesečnog istraživanja velikih gubitaka u poslovanju sa satelitima.

Evropska aeronautička kompanija saopštila je da planira da sprovede ova smanjenja, koja predstavljaju sedam odsto radne snage u njenom drugom po veličini odeljenju, do sredine 2026. godine, nakon pregovora sa sindikatima, ali neće odmah uvesti troškove restrukturiranja, prenosi Reuters.

Airbus proizvodi satelite i transportere i ima ključne udele u evropskim programima za rakete, borbene avione i lansiranje u svemir. Kompanija je pogođena troškovima u iznosu od 1,5 milijardi evra u poslednjim kvartalima u vezi sa svemirskim sistemima, predvođenim visoko-tehnološkim projektom OneSat, kao i kašnjenjima i rastućim troškovima u sektoru odbrane.

Smanjenja radnih mesta dolaze pored već jednogodišnje revizije efikasnosti u sektoru za odbranu i svemir, pod šifrovanim nazivom ATOM. Majk Šelhorn (Mike Schoellhorn), izvršni direktor Airbusovog drugog po veličini odeljenja po prihodima, izjavio je da je vreme da se preduzmu dodatni koraci u „sve težem svemirskom tržištu“, što zahteva od kompanije da bude „brži, efikasnija i konkurentnija.

Airbus je već pravio specifične planove za oporavak svog poslovanja sa svemirskim sistemima, bez čekanja na ishod nedavnih razgovora o konsolidaciji satelita koji uključuju italijanski Leonardo i francuski Thales. Smanjenja radnih mesta će takođe biti osetna u sedištu odeljenja za odbranu u Nemačkoj. Vlade četiri zemlje domaćina – Francuske, Nemačke, Velike Britanije i Španije – već su obaveštene o planovima restrukturiranja.

Airbus se suočava sa višemesečnim pregovorima sa sindikatima i zemljama domaćinima o tome gde će biti sprovedena smanjenja u visokotehnološkoj proizvodnji, što je politički osetljiva tema koja bi mogla dovesti do finih podešavanja. Očekuje se da će većina otpuštanja biti pokrivena penzionisanjima ili dobrovoljnim odlascima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.