WALL STREET UOČI ODLUKE O STIMULATIVNOM PAKETU

Akcije nastavile rast nakon povojnog izveštaja o inflaciji, čeka se Kongres

BerzaNovacSvetVesti

10.3.2021 18:30 Autor: Vladimir Jokanović 2

Akcije nastavile rast nakon povojnog izveštaja o inflaciji, čeka se Kongres Akcije nastavile rast nakon povojnog izveštaja o inflaciji, čeka se Kongres
Vrednosti ključnih indeksa na njujorškoj berzi uglavnom su mirovale tokom ranog trgovanja u sredu, nakon što su u ponedeljak i utorak imali sesije u... Akcije nastavile rast nakon povojnog izveštaja o inflaciji, čeka se Kongres

Vrednosti ključnih indeksa na njujorškoj berzi uglavnom su mirovale tokom ranog trgovanja u sredu, nakon što su u ponedeljak i utorak imali sesije u kojima su obarani rekordi. Prinosi državnih obveznica blago su ujutro porasli u očekivanju izveštaja o februarskoj inflaciji i konačnom odobrenju kriznog finansijskog paketa u Kongresu, ali su kasnije oslabili.

Industrijski Dow Jones indeks dostigao je u utorak vrednost 31.832,74 bodova, nakon što je u ponedeljak vredeo najviše ikada (32.150,32). Tehnološki Nasdaq indeks ojačao je u utorak za 3,7 odsto, što je bio najveći dnevni rast vrednosti od novembra. Istovremeno, vrednost S&P500 porasla je za 1,42 odsto, prenosi Yahoo Finance.

Izvor. Google

Fjučersi Dow Jones indeksa porasli su rano u sredu za 0,3 odsto, S&P500 su oslabili za manje od 0,1 procenat, dok su fjučersi Nasdaq 100 izgubili 0,4 odsto vrednosti. Prinos Trezora na desetogodišnje obveznice porastao je na 1,56 odsto nakon pada u utorak.

Nakon što su novi podaci u sredu pokazali prigušeni inflatorni pritisak na robu široke potrošnje i ublažili strah od brzog skoka cena tokom ekonomskog oporavka, akcije iz sva tri glavna indeksa su nastavile da rastu. Istovremeno desetogodišnje državne obveznice izgubile su 0,4 odsto vrednosti.

Akcija tehnoloških kompanija Tesla, Nio, Nvidia i Zoom Video Communications snažno su ojačale u utorak, a porasle su i vrednosti preduzeća “stvarne ekonomije“, kao što su petrohemijska kompanija Element Solutions, automobilski gigant Stellantis i proizvođač čelika Ternium.

Izvor: Google

Sa druge strane Atlantika, španska kompanija Inditex, u većinskom vlasništvu Amansija Ortege, pod čijom kapom su brendovi Zara, Bershka i Pull&Bear, izvestila je u sredu da je zabeležila pad neto dobiti za 70 odsto u 2020. godini, kada je prihodovala 1,1 milijardu evra. Pad profita je posledica zatvaranja tokom nekoliko meseci prošle godine, a zbog pandemije korona virusa pala je i potražnja za garderobom, prenosi Rappler, pozivajući se na Reuters.

Oko 15 odsto od 6.829 prodavnica kompanije Intidex širom sveta i dalje je zatvoreno, a pad prodaje u 2020. iznosi 28 procenata, dok je istovremeno online prodaja porasla za 77 odsto.  Jedan od razloga velikog rasta online prodaje verovatno je besplatna dostava za porudžbine skuplje od 50 evra. Akcije Inditexa ojačale su u poslednjih mesec dana za 30 procenata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...