Novi CEO trebalo bi da poboljša status i prihode multinacionalne korporacije

Akcionari smenili dosadašnjeg direktora kompanije Danone

BiznisEUVesti

17.3.2021 10:24 Autor: Ljiljana Begović 0

Akcionari smenili dosadašnjeg direktora kompanije Danone Akcionari smenili dosadašnjeg direktora kompanije Danone
Upravni odbor francuske prehrambene grupe Danone glasao je za svrgavanje dosadašnjeg predsednika kompanije, Emanuela Fabera (Emmanuel Fabera), dok kompanija pokušava da izađe iz krize... Akcionari smenili dosadašnjeg direktora kompanije Danone

Upravni odbor francuske prehrambene grupe Danone glasao je za svrgavanje dosadašnjeg predsednika kompanije, Emanuela Fabera (Emmanuel Fabera), dok kompanija pokušava da izađe iz krize i umanji rastući pritisak akcionara.

Foto: wikipedia.org

Fabera, koji je nedavno rekao da će se odreći uloge izvršnog direktora, ali da ostane na mestu predsednika kako bi ublažio kritike, zameniće nedavno imenovani direktor Žil Šnep (Gilles Schnepp), prenosi Le Figaro.

Danone je poslednjih meseci  pod pritiskom nekoliko akcionara, uključujući investicioni fond Artisan Partners i investitora Bluebell Capital, koji su pozvali Fabera da ode, a grupu da poboljša prihode. Akcionari su se takođe zalagali za Šnepa, koji je nekada bio na čelu kompanije Legrand, ali je u decembru prošle godine postao član odbora kompanije Danone, kao poželjan kandidat za predsednika.

Neslaganja i raskol u kompaniji Danone sada firmu stavlja pod veliki pritisak da što pre nađe novog rukovodioca.

„Naravno da će ‘posao’ biti započet kada Odbor imenuje direktora vrhunskih sposobnosti“, navode iz Bluebell Capital.

„Uvereni smo da će pod vođstvom Šnepa,  Danone ponovo uspostaviti rastuću profitabilnost, takođe zadržavajući fokus na održivosti.“

Investitori su iskazali nezadovoljstvo statusom kompanije na berzi, kao i slabim rastom prodaje, a takođe su kritikovali neke strateške odluke i nizak nivo investiranja u marketing. Probleme u najvećem svetskom proizvođaču jogurta, koji takođe proizvodi flaširanu vodu Evian, pogoršala je pandemija Covid-19.

Foto: danone.com

Faber, koji je bio izvršni direktor od 2014. godine, a kasnije je preuzeo ulogu predsedavajućeg, zalagao se za pitanja zaštite životne sredine i održivije načine poslovanja, čime je stekao poverenje i privrženost dela zaposlenih u kompaniji.

Međutim, nedavne promene i sistematizacija u samoj kompaniji doveli su do podele i neslaganja i među samim članovima odbora.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...