AKO POTRAJU MERE IZOLACIJE Britaniju očekuje pad ekonomije 35 odsto u drugom kvartalu

SvetVesti

15.4.2020 14:03 Autor: Ljiljana Begović 0

AKO POTRAJU MERE IZOLACIJE Britaniju očekuje  pad ekonomije 35 odsto u drugom kvartalu AKO POTRAJU MERE IZOLACIJE Britaniju očekuje  pad ekonomije 35 odsto u drugom kvartalu
Ekonomija Velike Britanije suočava se sa mogućim padom BDP od 35 posto u drugom kvartalu 2020.godine, ako preventivne mere izolacije zbog korona virusa potraju tri... AKO POTRAJU MERE IZOLACIJE Britaniju očekuje  pad ekonomije 35 odsto u drugom kvartalu

Ekonomija Velike Britanije suočava se sa mogućim padom BDP od 35 posto u drugom kvartalu 2020.godine, ako preventivne mere izolacije zbog korona virusa potraju tri meseca, upozorio je Biro za budžetsku odgovornost (OBR).

Iz Biroa navode da bi se prema ovom scenariju zaduživanje vlade povećalo sa 218 na 273 milijarde funti u periodu 2020-21 godina, što bi dovelo do najvećeg deficita od Drugog svetskog rata – 14 procenata BDP, preneo je Financial Times.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

 „Jasno je da će ovo imati vrlo značajan uticaj na našu ekonomiju. Važno je biti iskren u vezi s tim“, rekao je poslanik Riši Sunak (Rishi Sunak). „Jasno je da moramo pobediti ovaj virus što je brže moguće. To nije izbor između zdravlja i ekonomije. “ naglasio je on.

Da bi se izračunao udar na  BDP, iznete su procene gubitaka za svaku proizvodnu granu zasebno. Najteže će biti pogođeno obrazovanje sa padom od 90 posto, a zatim hotelijerstvo i prehrambene usluge, sa 85 odsto.

Što se tiče nezaposlenosti ona bi mogla dostići 10 odsto u roku od mesec dana, uprkos merama vlade. Oko 30 procenata zaposlenih u Velikoj Britaniji će biti pokriveno vladinim ekonomskim merama, što će koštati državu 42 milijarde funti.

OBR pretpostavlja da će posle tromesečnog zatvaranja uslediti tri meseca delimičnog ograničenja, nakon čega će se ekonomija brzo oporaviti bez trajne štete.

Međutim, OBR procenjuje da će linija oporavka ići u obliku slova „V“, što znači da će Velika Britanija da se vrati u normalne tokove već 2021, bez dugoročnog uticaja pandemije na BDP. Osim toga, OBR navodi da će se BDP oporaviti brže od stope nezaposlenosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...