Akcije kineskog giganta godinu otpočele cenom od 118,79 dolara

Alibaba očekuje godišnji rast prihoda između 20 i 23 odsto

BerzaNovacPoslovanjeSvetVesti

31.1.2022 19:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Alibaba očekuje godišnji rast prihoda između 20 i 23 odsto Alibaba očekuje godišnji rast prihoda između 20 i 23 odsto
Kompanija za e-trgovinu Alibaba ove godine je povratila optimizam po pitanju cena njenih akcija. Nakon pada, vrednost kineskog giganta ponovo je dostigla cenu od... Alibaba očekuje godišnji rast prihoda između 20 i 23 odsto

Kompanija za e-trgovinu Alibaba ove godine je povratila optimizam po pitanju cena njenih akcija. Nakon pada, vrednost kineskog giganta ponovo je dostigla cenu od 115 dolara po akciji, što je za 17 odsto niže od njene najviše vrednosti u 2022. godini.

Posle najnižeg pada u poslednje tri godine koji je zabeležen početkom decembra, cene deonica su se oporavile, sa povećanjem od čak 42 odsto. Međutim, kompanija se i dalje suočava sa nizom velikih izazova.

Jedan od najvećih izazova firme Alibaba je zakonska kontrola, posebno uzimajući u obzir razračunavanje kineske vlade sa tehnološkim kompanijama. Takođe, još uvek se osećaju posledice komentara predsednika kompanije Džeka Ma (Jack Ma) koji su izazvali dramatičan pad njenih akcija 2020. godine, što ukazuje na osetljivost vođenja suštinski kapitalističkog poslovanja na tržištu pod kontrolom Komunističke partije Kine. Ipak, ne treba smetnuti s uma da, pod senkom korona virusa, to tržište beleži sporiji rast nakon perioda snažne ekspanzije.

Strategija kompanije Alibaba je usmerena na tri ključne oblasti: domaću maloprodajnu potrošnju, globalizaciju i cloud tehnologiju, piše Capital.com. 

Na kraju septembarskog kvartala, kineski gigant je imao globalnu bazu aktivnih kupaca na svetskom nivou od oko 1,24 milijarde, što je kvartalno neto povećanje od 62 miliona, od čega je 953 miliona bilo u Kini.

U poslednjem kvartalu kompanija je prijavila prihod od 200,69 milijardi kineskih juana (31,15 milijardi dolara), što je povećanje od 29 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Prihod od međunarodne maloprodaje i veleprodaje iznosio je 15,09 milijardi juana, što je povećanje od 34 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Prihod od cloud tehnologija iznosio je 20 milijardi juana, što je rast od 33 odsto. 

Kompanija je revidirala svoje predviđanja za fiskalnu 2022. godinu, pa se sada očekuje da će prihodi porasti za 20-23 odsto.

Kineski nacionalni biro za statistiku izvestio je u decembru da je maloprodaja robe široke potrošnje u novembru porasla za 3,9 odsto na godišnjem nivou, što je ispod dvogodišnjeg proseka od 4,4 odsto i očekivanja analitičara od 4,6 odsto.

Cena akcija kineskog giganta pala je sa 168,43 dolara 16. novembra na 111,96 dolara 3. decembra, što je najniži nivo od aprila 2017. godine.

Akcije su 23. oktobra 2020. godine dostigle istorijski rekord od 309,92 dolara, a zatim su pale nakon što je kineska vlada otkazala listiranje kompanije za finansijske usluge Ant Group, u kojoj Alibaba ima 33 odsto udela, nekoliko dana pre nego što je listing trebalo da bude objavljen.

Kako izgleda, cene akcija firme Alibaba ostaje za sada na niskim nivoima. Krajem decembra vrednost ovih deonica porasla je na 118,79 dolara, a potom na 137,41 dolara 12. januara, uz povećanje od 15,7 odsto. 

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...