Nemački osiguravajući gigant sada ima 430.073 akcije sa pravom glasa

Allianz ZB postao vlasnik Cinkarne Celje

EURegionVesti

30.7.2024 10:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Allianz ZB postao vlasnik Cinkarne Celje Allianz ZB postao vlasnik Cinkarne Celje
Nemački osiguravajući gigant Allianz preko svoje hrvatske kompanije za upravljanje penzijskim fondovima Allianz ZB postao je vlasnik Cinkarne Celje. Prošle nedelje, kada su akcije... Allianz ZB postao vlasnik Cinkarne Celje

Nemački osiguravajući gigant Allianz preko svoje hrvatske kompanije za upravljanje penzijskim fondovima Allianz ZB postao je vlasnik Cinkarne Celje.

Prošle nedelje, kada su akcije kompanije preko Ljubljanske berze prodate u paketu za nešto manje od 8,1 milion evra, Allianz je stekao 5,32 odsto akcija sa pravom glasa, piše Seebiz.

Od koga je Allianz kupio akcije, nije jasno iz saopštenja Cinkarne Celje na stranicama Ljubljanske berze. Allianz ZB sada ima 430.073 akcije sa pravom glasa.

Ali, prema vlasničkoj strukturi objavljenoj u godišnjem izveštaju za 2023. godinu, hrvatsko društvo za upravljanje penzijskim fondovima iz grupe Allianz sada je prešlo na treće mesto među akcionarima češkog proizvođača pigmenta titanijum oksida. Ispred njega su samo najveći državni vlasnici, Slovenački državni holding (SDH) sa 24,44 odsto udela i Modra osiguranje sa 20,17 odsto.

Ostali su domaći i strani manjinski akcionari, kako institucionalni vlasnici, tako i fizička lica.

U vreme kada je najveći vlasnik Cinkarne još uvek bilo Društvo za upravljanje potraživanjima banaka – kasnije pripojeno SDH, bilo je dva pokušaja prodaje većeg paketa akcija celjskog preduzeća, ali uprkos interesovanju iz Slovenije i inostranstva, oni nisu završeni.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.