Ulagači strahuju od zaoštravanja monetarne politike Federalnih rezervi

Američke berze beleže rast indeksa

BerzaNovacSvetVesti

15.9.2022 11:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Američke berze beleže rast indeksa Američke berze beleže rast indeksa
Indeksi na američkim berzama su u sredu, nakon vrlo nestabilnog trgovanja, porasli jer ulagači nisu sigurni za koliko će još američka centralna banka povećati... Američke berze beleže rast indeksa

Indeksi na američkim berzama su u sredu, nakon vrlo nestabilnog trgovanja, porasli jer ulagači nisu sigurni za koliko će još američka centralna banka povećati cenu novca i koliko će dugo kamate ostati povišene.

Dow Jones porastao je neznatno, na 31.135 bodova, dok je S&P 500 imao rast od 0,34 odsto, na 3.946 poena, a Nasdaq indeks 0,74 odsto, na 11.719 bodova, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Nakon oštrog pada dan ranije, tržište se u sredu primirilo, ali je trgovanje bilo nestabilno, jer su ulagači nesigurni po pitanju povećanja kamatnih stopa koje su najavile Federalne rezerve (Fed).

Kako je pokazao izveštaj objavljen prethodnog dana, inflacija je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u avgustu iznosila 8,3 odsto, više nego što se očekivalo, pa su splasnule nade ulagača da će Fed usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Pojavile su se špekulacije da bi Fed na sednici u septembru mogao povećati kamate i za ceo procentni poen.

Ulagači se plaše da će duži period zaoštravanja monetarne politike odvesti ekonomiju u dublju recesiju.

Tehnički posmatrano, američka ekonomija je već ušla u recesiju, s obzirom na to da je u poslednja dva tromesečja pala na kvartalnom nivou, ali za sada je ta recesija plitka.

Na evropskim berzama cene akcija su pale. Londonski FTSE indeks je pao 1,47 odsto, na 7.277 bodova, frankfurtski DAX 1,22 odsto, na 13.028 poena, a pariski CAC 0,37 odsto, na 6.222 boda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...