neznatno ispod mesečnog rekorda svih vremena

Američki deficit u trgovini sa svetom povećan za 19,3 odsto u novembru

BiznisNovacSvetVesti

6.1.2022 17:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Američki deficit u trgovini sa svetom povećan za 19,3 odsto u novembru Američki deficit u trgovini sa svetom povećan za 19,3 odsto u novembru
Američki spoljnotrgovinski deficit porastao je u novembru na 80,2 milijarde dolara, blizu ranijeg rekordnog nivoa, pošto je uvoz naglo skočio dok je istovremeno izvoz... Američki deficit u trgovini sa svetom povećan za 19,3 odsto u novembru

Američki spoljnotrgovinski deficit porastao je u novembru na 80,2 milijarde dolara, blizu ranijeg rekordnog nivoa, pošto je uvoz naglo skočio dok je istovremeno izvoz usporio, prema podacima Ministarstva trgovine Sjedinjenih Američkih Država objavljenim u četvrtak.

Deficit SAD-a u trgovini sa svetom povećan je za 19,3 odsto u odnosu na oktobar, kada je iznosio 67,2 milijarde dolara, i neznatno je ispod mesečnog rekorda svih vremena od 81,4 milijarde dolara zabeleženog u septembru, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

U periodu od januara do kraja novembra 2021. godine, američki trgovinski deficit je porastao za 28,6 procenata u poređenju sa istim periodom prethodne godine, jer je ekonomski oporavak u Americi bio jači nego u drugim zemljama, što je dovelo do snažnijeg rasta uvozne tražnje od rasta izvoza iz SAD.

Prema detaljnijem izveštaju agencije Reuters, uvoz robe u SAD porastao je u novembru za 5,1 procenat na rekordnih 254,9 milijardi dolara, verovatno zbog smanjenja zagušenja u lukama. Ukupan uvoz, uključujući i usluge, povećan je za 4,6 odsto i iznosio je 304,4 milijarde dolara.

S druge strane, izvoz američke robe je pao u posmatranom mesecu za 1,8 odsto na 155,9 milijardi dolara, ali je izvoz usluga zabeležio rast, čemu su doprineli sektor putovanja i transporta. Ukupan izvoz je u novembru povećan za 0,2 odsto, na 224,2 milijarde dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...