Korak ka većoj transparentnosti prilikom zapošljavanja

Američki poslodavci spremni da istaknu visinu plate u oglasima za posao

BiznisBolji posaoSvetU fokusuVesti

19.9.2022 09:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Američki poslodavci spremni da istaknu visinu plate u oglasima za posao Američki poslodavci spremni da istaknu visinu plate u oglasima za posao
Većina kompanija bi uskoro mogla da uključi informacije o platama u oglase za posao u Sjedinjenim Američkim Državama, čak i tamo gde to nije... Američki poslodavci spremni da istaknu visinu plate u oglasima za posao

Većina kompanija bi uskoro mogla da uključi informacije o platama u oglase za posao u Sjedinjenim Američkim Državama, čak i tamo gde to nije propisano zakonom, pošto konkurencija na tržištu rada povećava pritisak da se o tome govori transparentno.

Oko 19 odsto kompanija, koje je anketirala konsultantska kompanija Willis Towers Watson Plc (WTW), planira da navede detalje o rasponu plata u oglasima za posao, a još 43 procenta to razmatra, pokazalo je istraživanje, a prenosi Mina.

Oko 17 odsto kompanija već pruža informacije širom SAD, uprkos tome što to nije svuda zakonski obavezno. WTW je anketirao 388 rukovodilaca u junu i julu, iz kompanija koje zapošljavaju 7,5 miliona radnika.

„Očekujemo da će nivo transparentnosti verovatno postati norma, jer spoljni akteri zahtevaju više jasnoće i vidljivosti u praksi upravljanja platama u kompanijama”, izjavila je jedna od voditeljki sektora pravednih plata u Severnoj Americi u WTW-u Lindzi Vigins (Lindsay Wiggins).

Transparentnost plata smatra se posebno važnom za žene koje su često manje plaćene, stoga bi imale više koristi od informacija koje bi im mogle pomoći da pregovaraju za veću platu.

Razlika u platama za žene je u zastoju više od jedne decenije i one i dalje zarađuju oko 83 odsto onoga što muškarci zarađuju, pokazao je američki popis stanovništva. Objava visine zarada još uvek nije obavezna u većini država.

Kalifornija se prošlog meseca pridružila Koloradu, državi Njujork i državi Vašington u donošenju zakona koji će od kompanija zahtevati da navedu raspon plata za posao u tim državama.

Trenutno je na snazi samo zakon Kolorada. Poslodavci sa sedištem u Njujorku moraće da počnu da navode raspon plata počevši od prvog novembra. Državni zakoni Njujorka i Kalifornije čekaju potpise guvernera tih država pre nego što stupe na snagu sledeće godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.