NEIZVESNO FINANSIRANJE VELIKIH BAJDENOVIH PLANOVA OPORAVKA

Američki privrednici ne žele da čuju za povećanje poreza

BiznisInfrastrukturaNovacPoreziPreduzetnikSvetVesti

19.5.2021 10:40 Autor: Vladimir Jokanović 0

Američki privrednici ne žele da čuju za povećanje poreza Američki privrednici ne žele da čuju za povećanje poreza
Ministarka finansija SAD Dženet Jelen (Janet Yellen) rekla je da će američke kompanije ostvariti veći profit i veću konkurentnost u okviru infrastrukturnog plana u... Američki privrednici ne žele da čuju za povećanje poreza

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen (Janet Yellen) rekla je da će američke kompanije ostvariti veći profit i veću konkurentnost u okviru infrastrukturnog plana u iznosu 2.300 milijardi dolara, koji je predložio predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden). Ona je pozvala na prevazilaženje korporativnog skepticizma i podršku plana u Kongresu.

U govoru u američkoj Privrednoj komori Jelen je pozvala najviše poslovne lidere da prihvate Bajdenov infrastrukturni plan uprkos povećanju poreza na dobit preduzeća za njegovo finansiranje. Ona je ponovila da administracija takođe traži globalni minimalni porez za preduzeća, kako bi sprečila kompanije da presele svoje poslovanje izvan SAD zbog izbegavanja većih poreza, prenosi CNBC.

“Sa porezom na dobit koji je istorijski najniži (jedan odsto BDP), verujemo da korporativni sektor može doprineti ovim naporima snoseći svoj pravičan udeo. Jednostavno, predlažemo vraćanje poreza na dobit prema istorijskim normama“, navela je Jelen.

Foto: Tanjug/AP

Ona je dodala da će Bajdenov porodični plan delimično biti finansiran “nizom poreskih reformi koje osiguravaju da bogati pojedinci plaćaju svoj pošten deo“. Takođe je navela da administracija nastoji da zaustavi utaju poreza koja je decenijama bila protiv odgovornih i savesnih poreskih obveznika.

“Uvereni smo da će ulaganja i poreski predlozi u planu za zapošljavanje, koji je deo paketa, povećati neto profitabilnost naših korporacija i poboljšati njihovu globalnu konkurentnost“, navela je Jelen, dodajući da se nada da će poslovni lideri to sagledati na isti način i podržati plan zapošljavanja, prenosi FT.

Njeni navodi naišli su na negativno reagovanje domaćina foruma, koji su odgovorili da bi predloženo povećanje poreza ugrozlio američka preduzeća i radnike. “Sada sigurno nije vreme za postavljanje novih prepreka ekonomskom oporavku“, odgovorila je izvršna direktorka Privredne komore Suzan Klark (Suzanne Clark). “Administracija je u pravu kada zagovara plan infrastrukture i želimo da to uradimo sa njom, ali postoje i drugi načini da se to finansira“, rekla je Klark, prenosi CBS.

Foto: Youtube screenshot

Obraćanje ministarke finansija SAD došlo je sa istovremenim pregovorima Bele kuće i republikanaca u Kongresu oko traženja kompromisa o finansiranju. Očekuje se da će republikanski senatori podići svoju ponudu za infrastrukturni plan sa 568 na oko 800 milijardi dolara, što je i dalje veoma niska suma u odnosu na onu koju predlaže demokratski predsednik Bajden.

Osim toga što se suprotstavljaju Bajdenovim planovima o obimu potrošnje, već se protive povećanju poreza na dobit. Ako ne bude postignut dogovor o dvostranačkoj podršci paketu, Bajden bi mogao da pokuša da donese zakon isključivo uz demokratsku podršku. Za takav način takođe je neophodan kompromis sa umerenim članovima Demokratske stranke, što takođe nije izvesno.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...