AMERIKA PRETI NOVIM SANKCIJAMA ZBOG SEVERNOG TOKA 2 Odluka u narednim nedeljama

EUInvesticijeNovacSvetVesti

24.12.2020 10:33 Autor: Vladimir Jokanović 0

AMERIKA PRETI NOVIM SANKCIJAMA ZBOG SEVERNOG TOKA 2 Odluka u narednim nedeljama AMERIKA PRETI NOVIM SANKCIJAMA ZBOG SEVERNOG TOKA 2 Odluka u narednim nedeljama
SAD spremaju se da u narednim nedeljama prošire sankcije za gasovod Severni tok 2, rekli su visoki zvaničnici predsedničke administracije Donalda Trampa (Donald Trupm).... AMERIKA PRETI NOVIM SANKCIJAMA ZBOG SEVERNOG TOKA 2 Odluka u narednim nedeljama

SAD spremaju se da u narednim nedeljama prošire sankcije za gasovod Severni tok 2, rekli su visoki zvaničnici predsedničke administracije Donalda Trampa (Donald Trupm).

Kako navode izvori, odlazeća Trampova adminstracija sprema se da „u bliskoj budućnosti“ donese novi paket sankcija koje bi odobrio Kongres, verujući da će time naneti udarac projektu gasovoda od Rusije do Nemačke, u kojem učestvuje ruska državna kompanija Gasprom, prenosi Tanjug, pozivajući se na  Reuters.

Rusija je sa evropskim partnerima nastavila ovog meseca izgradnju gasovoda vrednog 9,5 milijardi evra, nakon jednogodišnje pauze zbog američkih sankcija. Do sada je izgrađeno više od 90 odsto gasovoda. Predviđena je izgradnja dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Foto: Pixabay.com

Izgradnja suvozemnog dela gasovoda završena je 22. decembra, a ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošle nedelje da veruje da će projekat biti okončan. On je naveo da je gasovod u interesu evropskih država, jer je za 20 odsto jeftiniji od američkog gasa, podsećaju ruski mediji.

Izgradnja preostalih oko 160 od ukupno 2.450 kilometara cevovoda zastala je pre godinu dana kada se švajcarska kompanija „Allseas“, koja je gradila gasovod povukla iz posla pod pretnjom američkih sankcija. Američki Senat uključio je u julu dodatne sankcije protiv rusko-nemačkog projekta izgradnje gasovoda ST2 u nacrt budžeta nacionalne odbrane.

ST2 je partnerski poduhvat ruskog Gazproma i pet evropskih energetskih kompanija – francuske ENGIE, austrijskog OMW, britansko-holandske Royal Dutch Shell i nemačkih Uniper i Wintershall, a svaka od evropskih kompanija obavezala se da će sa po 950 miliona evra učestvovati u finansiranju projekta, dok je za ostatak finasiranja obavezu preuzela ruska kompanija. Prema inicijalnom planu gasovod je trebalo da postane operativan do kraja 2020. godine.

Kremlj: Sankcije komplikuju završetak radova

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u četvrtak da bi nove američke sankcije prema Severnom toku 2 mogle da zakomplikuju završetak izgradnje gasovoda do Nemačke, ali da je njegova izgradnja u interesu i Moskve i evropskih država, prenosi agencija Tass.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...