NASTAVLJENA IZGRADNJA GASOVODA SEVERNI TOK 2 I pored sankcija SAD

EUSvetVesti

13.12.2020 08:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NASTAVLJENA IZGRADNJA GASOVODA SEVERNI TOK 2 I pored sankcija SAD NASTAVLJENA IZGRADNJA GASOVODA SEVERNI TOK 2 I pored sankcija SAD
Kompanija Gasprom potvrdila je da su radovi na gasovodu “Severni tok 2”, koji su prekinuti pre godinu dana zbog sankcija SAD, nastavljeni u nemačkom... NASTAVLJENA IZGRADNJA GASOVODA SEVERNI TOK 2 I pored sankcija SAD

Kompanija Gasprom potvrdila je da su radovi na gasovodu “Severni tok 2”, koji su prekinuti pre godinu dana zbog sankcija SAD, nastavljeni u nemačkom pomorskom pojasu u Baltičkom moru. Kako je saopšteno, ruski brod “Fortuna” nastavio je da polaže cevi na deonici od 2,6 km u nemačkim teritorijalnim vodama, prenosi The Moscow Times.

Kako je istaknuto, potrebno je da se završi još samo šest odsto gasovoda (do sada je završeno oko 1230 km) odnosno oko 120 kilometara u danskim teritorijalnim vodama i 30 km u nemačkim vodama.

Posle objave o nastavku radova na projektu koji je vredan više od devet milijardi evra, akcije Gasproma skočile su za 3,5 odsto na moskovskoj berzi.

Gasovod Severni tok 2, čije je puštanje u rad bilo prvobitno planirano početkom 2020, ali je izgradnja zamrznuta zbog američkih sankcija, trebalo bi da udvostruči isporuke ruskog gasa zapadnoj Evropi preko Baltičkog mora u odnosu na dosadašnji gasovod Severni tok 1.

Pored SAD, izgradnji ovog gasovoda protive se Ukrajina, Poljska, ali i baltičke zemlje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...