Najnoviji izveštaj Carbon Brief poziva na istorijsku odgovornost

Amerikanci najveći krivci za klimatske promene

EkologijaSvetU fokusuVesti

5.10.2021 20:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Amerikanci najveći krivci za klimatske promene Amerikanci najveći krivci za klimatske promene
Sveobuhvatna analiza ukupne količine emitovanog ugljen-dioksida u Zemljinu atmosferu od početka industrijske revolucije pokazuje koje države imaju najveću istorijsku odgovornost za klimatsku krizu. Prema... Amerikanci najveći krivci za klimatske promene

Sveobuhvatna analiza ukupne količine emitovanog ugljen-dioksida u Zemljinu atmosferu od početka industrijske revolucije pokazuje koje države imaju najveću istorijsku odgovornost za klimatsku krizu.

Prema očekivanjima, Sjedinjene Američke Države su najodgovornije za sadašnju veoma zabrinjavajuću situaciju, i ubedljivo stoje na vrhu ove neslavne liste, daleko ispred drugih zemalja.

Analiza koji je objavila međunarodna istraživačka grupa Carbon Brief, pokazuje da su SAD od 1850. godine do danas u atmosferu emitovale 509 gigatona ugljen-disoksida, što predstavlja oko 20 odsto ukupnog globalnog iznosa. Kina je relativno udaljena na drugom mestu – ona je mnogoljudnija, ali je kod nje indsutrijski zamah znatno kasnije počeo – sa 11 procenata, a slede je Rusija (sedam odsto), Brazil (pet odsto) i Indonezija (četiri odsto).

Nemačka i Velika Britanija, kao pokretači industrijske revolucije, činile su četiri odsto, odnosno tri odsto ukupne globalne vrednosti, iako ovi podaci nisu dodeljivali istorijske emisije ostvarene u kolonijama koje su bile pod njihovom vlašću.

Carbon Brief po prvi put uključuje emisije usled uništavanja šuma i drugih promena u korišćenju zemljišta uz sagorevanje fosilnih goriva. Ovaj dodatak značajno menja rangiranje prvih 10 u poređenju sa podacima objavljenim 2019. godine, piše CNBC.

Istraživanje je objavljeno manje od mesec dana pre održavanja značajnog samita Ujedinjenih nacija o klimi i predstavlja još jedan primer ogromnog pritiska na zemlje zagađivače da drastično i hitno smanje svoje emisije kako bi ispunile zahteve klimatske konvencije donete u Parizu 2015. godine. 

Carbon Brief napominje da je istorijska odgovornost za klimatske promene „u središtu rasprave o klimatskoj pravdi“. To je zato što je kumulativna količina ugljen-dioksida koja se emituje od 1850. godine blisko povezana za rastom prosečne temperature vazduha za 1,2 stepena Celzijusa u istom periodu. 

Nacije sa niskim prihodima koje se bore da se zaštite od klimatskih slomova više puta su apelovale na zemlje koje su se obogatile na fosilnim gorivima da im ponude finansijsku pomoć, rekavši da su danas one nepravdeno opterećene najvećom odgovornošću za nastalu situaciju. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Antonio Guterres) ponovio je ovaj poziv, ističući da zemlje sa visokim prihodima moraju da preuzmu vodeću ulogu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...