Problemi u lancima nabavke uticaće na prazničnu sezonu u SAD

Amerikanci planirali da potroše 10 milijardi dolara na ovogodišnju Noć veštica

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

31.10.2021 09:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Amerikanci planirali da potroše 10 milijardi dolara na ovogodišnju Noć veštica Amerikanci planirali da potroše 10 milijardi dolara na ovogodišnju Noć veštica
Noć veštica jedan je od najpopularnijih praznika u Sjedinjenom Američkim Državama. Međutim, Amerikanci koji su se radovali kupovini novih kostima, ove godine će verovatno... Amerikanci planirali da potroše 10 milijardi dolara na ovogodišnju Noć veštica

Noć veštica jedan je od najpopularnijih praznika u Sjedinjenom Američkim Državama. Međutim, Amerikanci koji su se radovali kupovini novih kostima, ove godine će verovatno morati sami da ih prave, a razlog tome su prekidi u lancima nabavke i zagušenje luka. 

Noć veštica je od početka 21. veka toliko dobila na popularnosti, da su SAD uspele da svoj način proslave ovog praznika “izvezu” u brojne druge zemlje. U američkom stilu, Noć veštica je postala simpatičan i manje strašan praznik, ali i ozbiljan biznis.

Prema procenama, građani SAD-a su ove godine na Noć veštica planirali da potroše oko 10 milijardi dolara na kupovinu kostima, ukrasa i slatkiša, kako bi ostavili za sobom prošlogodišnje slavlje ograničeno pandemijom korona virusa. Prema podacima Nacionalne maloprodajne federacije, oko 1,8 miliona dece u SAD želelo je da se u nedelju maskira u lik Spajdermena, dok su odrasli najviše tražili kostime vampira, veštica i gusara, piše Financial Times.

Ipak, ove godine neće biti tako lako doći do kostima zbog poremećaja u lancima nabavke. Proizvodnja je obustavljena na određeno vreme zbog pandemije, zbog čega je došlo do kašnjenja u isporukama, a situaciju je dodatno pogoršala nestašica kontejnera za prekomorsku isporuku. Osim toga, SAD se sada suočava sa manjkom vozača kamiona. Sve to su, prema rečima stručnjaka “tačke zagušenja” u lancima snabdevanja.

Kako se većina kostima i ukrasa za visokokomercijalizivane praznike poput Noći veštica i Dana zahvalnosti proizvodi u Kini, problem predstavlja prekomorska isporuka. Ali, prema rečima direktora Centra za kvalitet lanaca nabavke na Univerzitetu u Floridi Radža Srivastave (Raj Srivastava), problemi sa kašnjenjima se dešavaju i u samim SAD, piše WINK News. 

Kako navodi Srivastava, veliki je broj brodova u pristaništima koji ne mogu da isporuče kargo, koji već kasni oko mesec dana. Moguće je da će ta roba, zarobljena u lukama, stići tek nakon Noći veštica. 

Eksperti tvrde da bi ovaj trend kašnjenja mogao da se odrazi na čitavu prazničnu sezonu, te da naruši i lance snabdevanja robom poput jelki za Božić ili ćurećeg mesa za Dan zahvalnosti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...