Na snazi i dalje ekonomske sankcije zbog nuklearnog programa

Amerikanci pritiskaju Kineze da prestanu da kupuju naftu od Iranaca

SvetU fokusuVesti

29.9.2021 08:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Amerikanci pritiskaju Kineze da prestanu da kupuju naftu od Iranaca Amerikanci pritiskaju Kineze da prestanu da kupuju naftu od Iranaca
Sjedinjene Američke Države su preko diplomatskih kanala poslale poruku Kini da smanji kupovinu iranske sirove nafte, saopštili su američki i evropski zvaničnici, dok Vašington... Amerikanci pritiskaju Kineze da prestanu da kupuju naftu od Iranaca

Sjedinjene Američke Države su preko diplomatskih kanala poslale poruku Kini da smanji kupovinu iranske sirove nafte, saopštili su američki i evropski zvaničnici, dok Vašington pokušava da ubedi Teheran da nastavi razgovore o obnavljanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Veruje se da je kupovina iranske nafte od strane kineskih kompanija pomogla u održavanju iranske ekonomije, uprkos američkim sankcijama koje su zamišljene da uguše takvu prodaju kako bi izvršile pritisak na Iran da obuzda svoj nuklearni program.

„Svesni smo kupovine od strane kineskih kompanija“, rekao je za Reuters anonimni visoki američki zvaničnik. „Iskoristili smo naše organe za sankcije kako bismo odgovorili na pokušaje Irana da te zabrane izbegne, uključujući one subjekte koji posluju sa Kinom, i nastavićemo to da radimo ako bude potrebno“, dodao je on.

„Međutim, mi smo diplomatski pristupili Kinezima u okviru našeg dijaloga o iranskoj politici i smatramo da je ovo, generalno, efikasniji put ka rešavanju naših briga“, rekao je zvaničnik.

Odvojeno, jedan evropski diplomata rekao je da je ovo jedno od pitanja koje je pokrenula zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman (Wendy Sherman) kada je krajem jula posetila Kinu. Evropski zvaničnik, koji je takođe govorio pod uslovom anonimnosti zbog osetljivosti „nuklearne diplomatije“, rekao je da Kina štiti Iran i sugerisao da je jedno od glavnih pitanja za Zapad koliko nafte Kina kupuje od Irana.

Stejt department još uvek nije odgovorio na zahtev za komentar izjava američkih i evropskih zvaničnika.

Kompanija za analitiku robnog tržišta Kpler procenjuje da je kineski uvoz nafte iz Irana od u avgustu prosečno iznosio 553.000 barela dnevno.

Indirektni američko-iranski pregovori o oživljavanju dogovora iz 2015. godine, koji su započeli u aprilu, ponovo su prekinuti u junu, dva dana nakon što je za predsednika Irana izabran „tvrdolinijaš“ Ebrahim Raisi, zamenivši na tom mestu Hasana Ruhanija, čija je administracija pregovarala o sporazumu.

Prema sporazumu, Iran se složio da ograniči svoj program obogaćivanja uranijuma, što je jedan od mogućih puteva za razvoj materijala za nuklearno oružje, u zamenu za ublažavanje američkih ekonomskih sankcija, ali i onih koje sprovode UN i EU. Iran je negirao da želi da napravi svoju nuklearnu bombu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...