Zbog nestašice struje preti usporavanje ekonomije

Energetska kriza u Kini

BiznisInfrastrukturaSvetVesti

28.9.2021 14:33 Autor: Vladimir Jokanović 2

Energetska kriza u Kini Energetska kriza u Kini
Kineska energetska kriza prenela se na domaćinstva u nekoliko provincija na severu zemlje, dok isključenje semafora u gradovima stvara saobraćajnu pometnju. Od građana u... Energetska kriza u Kini

Kineska energetska kriza prenela se na domaćinstva u nekoliko provincija na severu zemlje, dok isključenje semafora u gradovima stvara saobraćajnu pometnju. Od građana u Guandongu na jugu zemlje traži se da koriste prirodno svetlo u stanovima i da ograniče upotrebu klima uređaja, nakon što su smanjena ili prekinuta napajanja fabrika.

Nestašica struje predstavlja dodatni rizik od društvene nestabilnosti, usporavanja privrede i remećenja globalnih lanaca snabdevanja, ocenjuje Bloomberg. Restrikcije struje u domaćinstvima pokazatelj je brzog širenja krize, jer se obično najpre od velikih industrijskih potrošača traži da smanje potrošnju kada nastanu problemi u snabdevanju električnom energijom.

Ekonomisti su snizili prognoze rasta kineske ekonomije u ovoj godini zbog nestašice električne energije, dok zatvaranje fabrika izaziva zabrinutost zbog još jednog udarca na globalne lance snabdevanja. Goldman Sachs je još jedna od banaka koje su ovih dana smanjile prognozu rasta Kine u 2021. godini, zbog problema s kojima se ta zemlja suočava usled nestašice električne energije.

Foto: Pixabay.com

Goldman Sachs sada predviđa da će druga najveća svetska ekonomija ove godine zabeležiti rasti od 7,8 odsto umesto ranije prognoziranih 8,2 odsto, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC. Američka investiciona banka ocenjuje da veliki zastoj industrijske proizvodnje uzrokovan nestankom struje znatno povećava „negativne pritiske“ na ekonomiju.
Procenjuje se da je restrikcijama električne energije pogođeno 44 odsto kineske industrijske aktivnosti.

Kina se suočava sa problemima napajanja električnom energijom na dva fronta. Neke pokrajine su naredile smanjenje industrijskih aktivnosti, kako bi ispunile ciljeve emisija i energetskog intenziteta, dok se druge suočavaju sa stvarnim nedostatkom električne energije, jer visoki troškovi uglja i prirodnog gasa uzrokuju usporvanje proizvodnje usled velike potražnje.

Nestašice bi, ukoliko potraju, primorale kompanije da povise cene robe za kineske potrošače i podstaknu inflaciju, navodi Narodni dnevnik, zvanično glasilo Komunističke partije Kine. To bi, kako prenosi list, dovelo do nepotrebnih nereda u privredi i društvu. Veliki rezovi u fabrikama u nekim provincijama već su sprovedeni, a sada se traži od službenika da se ne penju liftovima na niže spratove, a od tržnih centara da gase svetleće reklamne natpise.

  • MARKO7

    4.9.2022 #1 Author

    Za njih se bar ne sekiram…

    Odgovori

  • NINICA

    2.4.2023 #2 Author

    Celom svetu preti na žalast , takvo vreme došlo…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...