Uznemirenost zbog nelikvidnosti na kineskom tržištu nekretnina

Evergrande nije azijski Lehman Brothers

AnalizaFirme u fokusuSvetU fokusuVesti

21.9.2021 12:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Evergrande nije azijski Lehman Brothers Evergrande nije azijski Lehman Brothers
Kriza likvidnosti Evergrande Group unela je u ponedeljak nemir na berze širom sveta. Kada je Evergrande nagovestio da neće moći da izmiri prispele obaveze... Evergrande nije azijski Lehman Brothers

Kriza likvidnosti Evergrande Group unela je u ponedeljak nemir na berze širom sveta. Kada je Evergrande nagovestio da neće moći da izmiri prispele obaveze u iznosu 300 milijardi dolara, vrednosti akcija oslabile su u Hong Kongu, Kini, Evropi i u Njujorku. Reč je o drugom najvećem kineskom investitoru u nekretnine, a javnost pita da li je Evergrande možda azijska verzija Lehman Brothers?

Pomenuta suma od 300 milijardi dolara nije prevelika kada je u pitanju Kina, pa bi moglo da se očekuje da će država reagovati i nadoknaditi gubitak. Ekonomski stručnjaci ne vide da bi Evergrande mogao da pokrene novu finansijsku krizu, kao bankrot Lehman Brothers 2008. godine. Podsetimo, Lehman Brothers je dugovao 700 milijardi dolara.

„Sumnjam u značaj toga, svakako će država da pomogne, kao što su svojevremeno pomogle SAD, da se ne bi urušio sistem. Za Kinu nije ništa 300 milijardi dolara“, rekao je za Biznis.rs direktor za razvojne projekte Ekonomskog instituta u Beogradu dr Ivan Nikolić.

Prema Nikolićevim rečima, pad na berzama je posledica loših performansi, pre svega evropske ekonomije. Oporavak je slabiji nego što se očekivalo, pre svega u Nemačkoj. Kada je reč o eventualnom uticaju Evergrande na globalno tržište, Nikolić je ocenio da „nema opasnosti za svet“.


On je naveo da ne vidi kako bi kolaps Evergrande mogao da utiče na tržište nekretnina u Srbiji. „Ključni problem je Covid-19, jer za pandemiju nema globalnog rešenja“, rekao je Nikolić, dodajući da bi to moglo da potraje.

Analitičari banke Barclays ocenili su da ne stoji poređenje Evergrande Group i Lehman Brothers, prenosi Market Watch. „Po našem mišljenju ni izbliza“ nije slično, naveli su oni, napominjući da će verovatno biti efekata prelivanja na kineski sektor imovine, sa ekonomskim implikacijama. „Da, Evergrande je velika firma, a sve to dolazi u vreme kada je rast Kine već počeo da razočarava“, smatraju analitičari.

Evergrande Group se godinama zaduživala za izgradnju stanova, poslovnih zgrada i tržnih centara. Analitičari procenjuju da kompanija možda neće moći da vrati stotine milijardi dolara koje duguje bankama, građevinskim firmama i drugim poveriocima. Dodatni pritisak je od kineskih finansijskih vlasti da ohlade pregrejani sektor nekretnina u zemlji, a da istovremeno obuzdaju zajmoprimce i investitore, navodi CBC News.

Foto: Pixabay.com

Neuspeh Evergrande mogao bi da dovede do kraha tržišta nekretnina u Kini, osim što bi značio velike gubitke za njegove zajmodavce i vlasnike obveznica. Cene stanova u Kini rastu već 20 godina, dok tamošnja ekonomija uveliko zavisi od izgradnje. Rastuća srednja klasa u Kini uložila je milijarde dolara u kupovinu kuća i stanova.

Iznenadni finansijski šok koji je srušio vrednost stambenih i poslovnih nekretnina mogao bi da zahvati kinesku ekonomiju, ocenjuju analitičari. Eventualni bankrot Evegrandea, kao sistemski važne kompanije izazvao bi probleme za ceo sektor nekretnina, koji je važan izvor ekonomskog rasta i radnih mesta u Kini, ocenili su analitičari. Zbog toga je očekivano da će država pokriti dugove Evergrande Group.

Osnivač kompanije Evergrande Su Jiajin, obećao je da će izvući kompaniju sa ivice kolapsa. On je u pismu svojim zaposlenima naveo da se „kompanija suočava sa ogromnim teškoćama bez presedana“, ali da računa na svoju „gvozdenu armiju“ radnika i da će pobediti prezaduženost, prenosi Times. Više od 130 miliona dolara dolazi ove nedelje na naplatu kompaniji Evergrande, na ime obveznica.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...