Nepoverenje Brisela u kinesku aplikaciju

Osoblju Evropske komisije zabranjena upotreba TikToka

Hi-techLifestyleSvetVesti

23.2.2023 14:50 Autor: Vladimir Jokanović 7

Osoblju Evropske komisije zabranjena upotreba TikToka Osoblju Evropske komisije zabranjena upotreba TikToka
Evropska komisija zabranila je osoblju da koristi kinesku aplikaciju za društvene mreže TikTok zbog bezbednosnih razloga, što je najnoviji primer rastućih tenzija između Zapada... Osoblju Evropske komisije zabranjena upotreba TikToka

Evropska komisija zabranila je osoblju da koristi kinesku aplikaciju za društvene mreže TikTok zbog bezbednosnih razloga, što je najnoviji primer rastućih tenzija između Zapada i Kine. Vlade zapadnih zemalja sve više su uznemirene navodnim dokazima da kineske tehnološke kompanije pomažu Kini i njenim obaveštajnim službama u prikupljanju podataka širom sveta.

Budući da se u fokusu obaveštajnog rada nalaze političke i bezbednosne informacije, osoblju EK u četvrtak ujutro naređeno je da ukloni TikTok aplikacije sa svojih službenih telefona, kao i da uklone aplikaciju sa svojih ličnih uređaja ukoliko na njima imaju instalirane aplikacije koje koriste za posao, prenosi Politico.

Alternativno, članovi osoblja mogu da izbrišu aplikacije u vezi sa poslom sa svojih ličnih telefona, ukoliko žele da zadrže TikTok. „Da bi zaštitio podatke Komisije i povećao njenu sajber bezbednost, Upravni odbor EK odlučio je da suspenduje aplikaciju TikTok na korporativnim uređajima i ličnim uređajima koji su upisani u uslugu mobilnih uređaja Komisije“, navedeno je u dopisu koji je dostavljen zaposlenima.

Oni su dužni da deinstaliraju aplikaciju TikTok „što je pre moguće“, a najkasnije 15. marta. EK je obavestila zaposlene da će se od 15. marta uređaji sa instaliranom aplikacijom TikTok smatrati neusaglašenim sa korporativnim okruženjem. Očekuje se i da će druge institucije EU, uključujući Savet EU i Evropski parlament slediti zabranu kineske društvene mreže.

U SAD, gde su najpre počeli pritisci na TikTok, ova aplikacija je u decembru zabranjena za sve uređaje savezne vlade. Nekoliko američkih država takođe je prihvatilo ova ogranićenja, a izvršni direktor kompanije TikTok Šou Zi Čev svedočiće u Kongresu 23.marta o potencijalnim rizicima po nacionalnu bezbednost SAD.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...