Američki Kongres mora da glasa o granici saveznog duga

Dženet Jelen upozorava, moguća još veća kriza

SvetVesti

20.9.2021 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dženet Jelen upozorava, moguća još veća kriza Dženet Jelen upozorava, moguća još veća kriza
Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) upozorila je da će se oporavak SAD pretvoriti u recesiju ukoliko Kongres ne uspe brzo da podigne... Dženet Jelen upozorava, moguća još veća kriza

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) upozorila je da će se oporavak SAD pretvoriti u recesiju ukoliko Kongres ne uspe brzo da podigne granicu federalnog duga.

„Kongres je povećao ili suspendovao gornju granicu duga zemlje već oko 80 puta od 1960. godine. Sada to mora da učini ponovo“, rekla je Jelen za najnovije izdanje Wall Street Journala, a prenosi agencija Reuters. 

„Ako se to ne desi u oktobru, bilans gotovine Ministarstva finansija pašće na nedovoljan nivo, a savezna vlada neće moći da plati svoje račune“, rekla je Jelen, upozoravajući da zbog toga može da dođe do „široko rasprostranjene ekonomske katastrofe“.

„Pitanje je dana. Mogli bismo da vidimo neograničena kašnjenja u kritičnim isplatama. Skoro 50 miliona starijih osoba mogli bi da prestanu da primaju čekove za socijalno osiguranje. Vojne trupe bi mogle da ostanu neplaćene“, rekla je ona.

Jelen je takođe upozorila da bi neizmirenje duga Sjedinjenih Američkih Država „verovatno izazvalo istorijsku finansijsku krizu“ koja bi dodatno pogoršala nastavak vanrednog stanja.

„Neispunjenje obaveza moglo bi da izazove skok kamatnih stopa, nagli pad cena akcija i druga finansijska previranja. Naš trenutni ekonomski oporavak bi se pretvorio u recesiju, gde bi se izgubile milijarde dolara i milioni radnih mesta“, rekla je ona i dodala da će SAD iz ove krize izaći kao „trajno slabija nacija“.

„Ni kašnjenje ni zaostajanje nisu podnošljivi. Proteklih 17 meseci je testiralo ekonomsku snagu naše nacije. Tek smo izašli iz krize. Ne smemo se ponovo uranjati u krizu koju je potpuno moguće izbeći“, rekla je ministarka finansija.

Business Roundtable, udruženje od preko 200 izvršnih direktora vodećih američkih kompanija, takođe je upozorilo čelnike američkog kongresa na mogućnost ekonomske krize ako ne uspeju brzo da podignu granicu duga.

„Neuspeh da se podigne granica saveznog duga SAD kako bi se ispunile američke obaveze proizveo bi krizu koja bi se inače mogla izbeći i predstavljao bi neprihvatljiv rizik za nacionalni rast, otvaranje novih radnih mjesta i finansijsko tržište“, saopcštilo je udruženje u pismu čelnicima Kongresa, prenosi Reuters.

Kao deo dvostranačkog budžetskog dogovora koji je usvojen u avgustu 2019. godine, Kongres je suspendovao ograničenje duga do 31. jula. Nakon što je ograničenje duga vraćeno 1. avgusta, Ministarstvo finansija SAD počelo je da koristi „vanredne mere“ kako bi nastavilo da finansira vladu privremeno.

Granica duga, koja se obično naziva gornja granica duga, je ukupan iznos novca koji je američka vlada ovlašćena da pozajmi kako bi ispunila svoje postojeće zakonske obaveze, uključujući socijalno osiguranje i beneficije, kamate na nacionalni dug i druga plaćanja.

Prethodna velika kriza duga desila se pre deset godina, za vreme mandata predsednika Baraka Obame (Barack Obama).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...