Pad indeksa na berzama u Hong Kongu i Evropi

Drugi najveći kineski investitor u nekretnine posejao paniku

BerzaNovacSvetVesti

20.9.2021 14:05 Autor: Vladimir Jokanović 0

Drugi najveći kineski investitor u nekretnine posejao paniku Drugi najveći kineski investitor u nekretnine posejao paniku
Berza u Hong Kongu pala je u ponedeljak, a slabljenje se proširilo i na evropske berze, jer je rastuća kriza likvidnosti kineskog investitora Evergrande... Drugi najveći kineski investitor u nekretnine posejao paniku

Berza u Hong Kongu pala je u ponedeljak, a slabljenje se proširilo i na evropske berze, jer je rastuća kriza likvidnosti kineskog investitora Evergrande Group pokazala znakove širenja izvan sektora. Kineske i hongkonške grupe nekretnina bile su u središtu tržišnog gubitka i pale su na najniže nivoe u poslednjih pet godina, usred sve većeg nemira zbog kompanije Evergrande, najzaduženijeg investitora u svetu.

Grupa Evergrande suočava se sa prispelim obavezama u iznosu od više od 300 milijardi dolara, prema poveriocima i drugim preduzećima, a u četvrtak je ključni rok plaćanja kamata na njene ofšor (offshore) obveznice, prenosi FT.

Vrednost akcija Evergrande Group pala je u ponedeljak u Hong Kongu za 18,9 odsto. Pad je izazvao zabrinutost za stanje kineskog sektora nekretnina i pokrenuo širu rasprodaju berzanskih akcija, zbog čega je indeks Hang Seng Property pao za oko sedam procenata, na najniži nivo od 2016. godine.

Širi hongkonški indeks Hang Seng pao je za oko 3,5 odsto, čime je njegova referentna vrednost pala sa skoro 12 odsto u ovoj godini. Evropska tržišta su takođe opala, pa je Stoxx 600 indeks izgubio 1,7 odsto vrednosti, dok u Nemački DAX i Francuski CAC40 izgubili 1,9 odnosno dva odsto. Londonski FTSE 100 oslabio je za 1,3 odsto.

Izvor: Google

Fjučersi S&P 500 pali su za jedan odsto, signalizirajući se da bi se nepoverenje moglo proširiti na Wall Street. Takozvani merač straha, metoda kojom se izračunava stepen poverenja investitora, pokazuje da je osećaj rizika najviši od maja. Dok neki analitičari tvrde da je još prerano govoriti o zarazi od Evergrande Group, stručnjaci za trgovanje nekretninama u Hong Kongu ocenjuju da je Evergrande „samo vrh ledenog brega“.

Reč je o drugom najvećem trgovcu nekretninama u Kini, čija je cena akcija opala otkako je prošlog meseca upozorila na rizik od neizvršenja obaveza. Kompanija je saopštila da će viši menadžment pretrpeti „stroge kazne“ zato što je obezbedio preveremene otkupe investicionih proizvoda, a kasnije malim investitorima rekao da ne može da ih otplati na vreme. Procenjuje se da je oko 1,5 miliona investitora položilo depozite u stanove koje Evergrande tek treba da izgradi.

Izvor: OECD@FT

Kinesko tržište nekretnina je najveće u svetu. Za godinu dana do juna 2020. godine oko 1.400 milijardi dolara uloženo je u sektor stanovanja u Kini. Nekretnine danas čine 29 odsto kineskog BDP, podseća magazin Time.

Časopis Economist u jednom od nedavnih izdanja izračunao je da su cene kuća i stanova globalno više za 20 odsto od svog dugoročnog proseka. Računica je pravljena na bazi prosečnih mesečnih prihoda i cene kirija. Cene nekretnina najprecenjenije su u Kanadi, Švedskoj i na Novom Zelandu, za oko 60 odsto.

Logično zvuči objašnjenje da je rast cena stanova i kuća podstaknut pandemijom. Mnogi kupci su danas spremni da izdvoje više novca za veću kuću, kako bi se bolje prilagodili radu na daljinu, a rast cena podržan je niskim kamatnim stopama i obilnim kreditima, koji su postali uobičajena makroekonomska mera za podršku ekonomijama širom sveta, tokom krize pandemije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...