Objekti će služiti lokalnim građanima

Amsterdam zatvara više suvenirnica kako bi smanjio broj turista

EULifestyleSvetTurizamU fokusuVesti

13.12.2021 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs

Amsterdam zatvara više suvenirnica kako bi smanjio broj turista Amsterdam zatvara više suvenirnica kako bi smanjio broj turista
Amsterdam planira da u narednom periodu suvenirnice zameni objektima koji više odgovaraju rezidentima, a manje privlače turiste. Kako bi smanjio broj posetilaca i gužve... Amsterdam zatvara više suvenirnica kako bi smanjio broj turista

Amsterdam planira da u narednom periodu suvenirnice zameni objektima koji više odgovaraju rezidentima, a manje privlače turiste.

Kako bi smanjio broj posetilaca i gužve koje komplikuju život lokalcima, holandski grad će ponuditi neprofitnim organizacijama novac za lokale koje bi one koristile u potpuno drugačije svrhe, koje doprinose razvoju zajednice. Za ovu namenu izdvojeno je 10 miliona evra.

Ovo nije nova ideja u najvećem holandskom gradu, ali joj je očigledno bilo potrebno vremena da sazri, piše Bloomberg.

Holanđani se već godinama žale na nesnosnu buku i gužvu u istorijskom delu Amsterdama koji uvek vrvi od turista, a pošto su tokom pandemije imali prilike da vide kako bi grad izgledao bez posetilaca, sada su još odlučniji u nameri da povrate mir u sopstvenom gradu.

Njihove kritike čula je gradonačelnica Femke Halsema i najavila deturistifikaciju. Ona će podrazumevati niz mera među kojima se izdvajaju i ograničavanje smeštaja koji može da se izdaje preko platformi kao što je AirBnB, ali i broja hotelskih kreveta.

Ovu meru slede i smanjenje ponude u čuvenom Kvartu crvenih fenjera, ali i zatvaranje nekih radnji koje prodaju stvari koje ne kupuju lokalci. To su uglavnom prodavnice novih klompi, sireva upakovanih specijalno za turiste ili vafli sa Nutelom.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...