ANALITIČARI ERSTE GRUPE OČEKUJU PAD BDP SRBIJE OD JEDAN ODSTO Neizvesnost sve veća zbog novog talasa pandemije

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

9.12.2020 14:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ANALITIČARI ERSTE GRUPE OČEKUJU PAD BDP SRBIJE OD JEDAN ODSTO Neizvesnost sve veća zbog novog talasa pandemije ANALITIČARI ERSTE GRUPE OČEKUJU PAD BDP SRBIJE OD JEDAN ODSTO Neizvesnost sve veća zbog novog talasa pandemije
Prognoze analitičara Erste Grupe za Srbiju ostale su nepromenjene – prognoziran je pad BDP u ovoj godini od jedan odsto i rast srpske ekonomije... ANALITIČARI ERSTE GRUPE OČEKUJU PAD BDP SRBIJE OD JEDAN ODSTO Neizvesnost sve veća zbog novog talasa pandemije

Prognoze analitičara Erste Grupe za Srbiju ostale su nepromenjene – prognoziran je pad BDP u ovoj godini od jedan odsto i rast srpske ekonomije u narednoj godini od pet procenata. Međutim, sada se naglašava povećana neizvesnost prognoza.

Kako se ističe u analizi, u narednoj godini se očekuje da će se domaća tražnja vratiti na nivo pre pandemije zahvaljujući očuvanoj zaposlenosti, snažnoj kreditnoj aktivnosti i stabilnom rastu zarada. Na raspoloživi prihod će se pozitivno odraziti najavljena povećanja penzija, minimalnih zarada i plata u javnom sektoru.

U oporavku industrije vodeću ulogu igra otporni prerađivački sektor, dok bi ponovni priliv stranih direktnih investicija trebalo da dodatno podstakne oporavak. Budžet za narednu godinu predviđa snažnu investicionu aktivnost. Rizici potiču od verovatno slabije poljoprivredne sezone nakon rekordne dve godine, sporog i postepenog oporavka u sektoru usluga i neizvesne spoljne tražnje, navodi se u analizi Erste Grupe.

Takođe se ukazuje da nakon smanjenja referentne kamatne stope na 1,25 odsto, Narodna banka Srbije (NBS) nije menjala referentnu stopu od juna, usredsređujući se više na rast kreditne aktivnosti. Podaci pokazuju da je transmisioni mehanizam bio efikasan, jer su ukupni bruto krediti u oktobru bili za 10,4 odsto viši u odnosu na početak godine.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Iako se razlika u kamatnim stopama na devizne i dinarske kredite znatno smanjila u poslednje dve godine, novi poslovni podaci pokazuju da je ponovo počela da se povećava, te je usledila nedavna injekcija dinarske likvidnosti od strane NBS u vidu repo i svop (swap) operacija. Analitičari Erste Grupe očekuje da će NBS još jednom smanjiti referentnu stopu, verovatno početkom sledeće godine na svom januarskom sastanku, nakon što se „slegne prašina“ sa decembarskog sastanka ECB i bude jasnije u kom pravcu se kreće pandemija, navodi se u analizi. .

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...